25. 10. 2021.
Mrkić: Nimalo se ne bojim pregovora

Mrkić: Nimalo se ne bojim pregovora

Mrkić: Nimalo se ne bojim pregovora

Mrkić je dodao da ga raduje simbolika činjenice da baš sa Grčkom, koja predsjedava Uniji u prvoj polovini ove godine, otvaramo novu etapu u odnosima sa EU.

“Treba samo razumjeti da je 21. januar dan koji obilježava jednu dugu putanju, početak nečeg kvalitativno novog”, rekao je Mrkić Tanjugu u susret prvoj pretpristupnoj međuvladinoj konferenciji, kojom u Briselu i formalno počinju pregovori o članstvu Srbije u EU.

Na tom putu, ukazao je šef srpske diplomatije, nema protekcije, a Srbija će nastojati da u “kadrovskom, organizacionom i stručnom smislu odgovori zahtevima i potrebama”.

“Nimalo se ne pribojavam tih pregovora”, rekao je Mrkić, uz napomenu da se slaže sa prognozama da Srbija do članstva u EU može stići za pet, pet i po godina.

Jedan od najvećih izazova biće Kosovo, a cilj Beograda, što, kaže Mrkić, razumiju i u Briselu, jeste da se omogući da svakodnevni život na Kosovu i Metohiji teče nesmetano i da se ne osjećaju fundamentalne političke razlike po pitanju statusa.

Komentarišući formulaciju iz nacrta pregovaračkog okvira EU da je neophodna “sveobuhvatna normalizacije odnosa Beograda i Prištine”, Mrkić kaže da “ni u Briselu sada ne bi bilo moguće naći nijednu osobu koja bi precizno odgovorila na pitanje šta to znači”.

Prema njegovom shvatanju, suština je u tome da u EU “naznačuju da od nas ne očekuju da promjenimo politiku”, a Srbija to ni ne namjerava.

Ministar, šta više, odbacuje mogućnost da se pred Srbiju u budućnosti postavi zahtjev da prizna Kosovo:

“Nemojte misliti da će se u nekoj vremenskoj tački odjednom pojaviti ucjena – Srbijo, nećete ući u EU ako ne priznate jednostran proglašenu nezavisnost Kosova. Mi ćemo reći: ‘Hvala lijepo, nećemo da uđemo’, i to je svakom jasno”, rekao je on.

Mrkić je ocijenio da Srbija danas na međunarodnoj sceni “stoji” mnogo bolje nego prije, jer je pokazala da ispunjava obećano, a na eventualne pritiske u budućnosti odgovaraće, poručuje, kao i do sada – konstruktivnom politikom, ne odričući se sopstvenih interesa.

“Nismo više u poziciji da se pravdamo. Postali smo ozbiljan partner svakome ko je bio zainteresovan, a njih je bilo sa svih strana svijeta…A, sve to jer smo pokazali za šta smo sposobni, a to ne podrazumjeva nikakve kapitulacije i odricanje od sopstvenih interesa”, uvjeren je Mrkić.

On je podsjetio da je u proteklih godinu dana imao preko 250 sastanaka sa stranim ministrima i predsjednicima država i vlada, a da je njegovo ministarstvo učestvovalo ili dalo doprinos realizaciji ogromnog broja međudržavnih sporazuma, od kojih je potpisano preko 50. Poseban značaj pridavao se privredi.

Tome treba dodati i činjenicu da će Srbija 2015.godine predsjedavati OEBS i da je nedavno, uz zdušnu podršku, postala član Ekonomsko-socijalnog savjeta UN, ukazao je.

Kada je riječ o odnosima sa SAD, Mrkić ukazuje na izuzetno bogatu komunikaciju zvaničnika dvije zemlje: “Zar to ne govori da je sada drugačije nego što je bilo? Potpuno je izmjenjen ambijent”.

Mrkić je rekao da se na proljeće očekuje posjeta šefa diplomatije Kine, kao i da je moguće da će u Srbiju doći i predsjednik te zemlje.

“Odnosi su izvanredni, Kina u Srbiji izvodi projekte koje ne izvodi nigdje u Evropi. To što je baš u Srbiji znači da mi ipak zaslužujemo nešto. Mnogi bi željeli da imaju takvu vrstu odnosa”, dodao je Mrkić.

Ministar očekuje da u toku ove godine bude realizovana i posjeta Srbiji ruskog predsjednika Vladimira Putina, a da će se o tome više znati nakon što predjsednik Srbije Tomislav Nikolić ode, kako se očekuje, u Soči na otvaranje ZOI.

Govoreći o predsjedavanju OEBS, Mrkić kaže:

“Jedan od ciljeva OEBS je da se bezbjednosna dimenzija reguliše na aktuelizovan način, da se stvori dokument koji će više odražavati realnost i izazove današnjice. Isto važi i za ekonomski sektor i ljudska prava. Ako bude malo sreće i domišljatosti moguće je da 2015. bude održan samit u Beogradu.”

U martu će pred Međunarodnim sudom pravde početi proces na osnovu tužbe Hrvatske protiv Srbije za genocid i srpske kontratužbe.

“Da bude jasna jedna stvar – za Hrvatsku je bilo bolje da uopšte nije podnosila tu tužbu i bolje je za obe zemlje da tužbe budu povučene. Mi treba da gledamo u budućnost, a da se istoričari bave prošlošću”, kaže Mrkić.

Iako nije inicijator procesa, Srbija je za njega spremna, kaže on ne odbacujući u potpunosti mogućnost da se “desi neko čudo” i da se u međuvremenu postigne dogovor o povlačenju tužbi.

Komentarišući antisrpske ispade u Hrvatskoj, Mrkić ističe da su ti incidenti ružni i neshvatljivi i dodaje da Srbija na to reaguje s ciljem da se takve stvari više ne ponavljaju, ali da je rješavanje tog problema prije svega u rukama hrvatskih vlasti.

Mrkić je, povodom nedavnih kritika na račun njegovog ministarstva u vezi sa kadrovskim rješenjima i nepronalaženjem odgovarajućih kandidata za ambasadore na ključnim zemljama, ponovio tvrdnju da je “interpretiran jednostrano i ne baš dobronamjerno”.

“Rekao sam samo u jednom trenutku da nemam koga da predložim iz ove kuće, jer su mi najbolji kadrovi već razmješteni, a to su prestonice koje traže posebne ličnosti”, rekao je ministar.

Prijedloge će, najavljuje, iznijeti u januaru.

Kad je riječ o smjeni njegovih pomoćnika Ljubice Vasić i Damjana Jovića, Mrkić odbija da učestvuje u “prepričavanjima sa primjesama senzacionalizma”:

“To je fama koja se stvorila iz meni nepoznatih poriva. Na sjednicama vlada imamo po 20 razrješenja i namještenja i to za mnogo značajnija mjesta i – niko ih ne pominje!”

Kako je zaključio, oni će raditi drugi posao, na kojem će, kako je procjenjeno, biti korisniji.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender