25. 07. 2021.
Rusi u vodama Velike Britanije

Rusi u vodama Velike Britanije

Rusi u vodama Velike Britanije

Ruska krstarica otkrivena je u blizini obala Škotske, a analitičari smatraju da je ovo proba, proračunat test, zbog nedavnog smanjenja britanskih pomorskih kapaciteta u Sjevernom moru.

Jedini brod koji je mornarica mogla da pošalje nalazio se tada 600 milja od cilja u luci Portsmut što je dovelo do odlaganja intervencije od 24 sata!

Ovaj preteći dolazak ruskog broda u britanske teritorijalne vode pokrenuo je tajni plan mornarice i vazduhoplovstva za odbijanje pretnji. Istovremeno u bunkeru u Nortvudu operativan je postao i zajednički štab PJHQ.

Avioni RAF za izviđanje pratili su kretanje ruske krstarice duž Škotske sjevero-istočne obale.

Tenzije su porasle, kako navodi britanska štampa, kada su na fotografije sa vazdušnog osmatranja pokazale da je ruska krstarica u punoj snazi i naoružana krstarećim raketama.

Ruski brod je čekao u Morai firtu, vodenom toku koji vodi do čuvenog jezera Loh Nes, dok nije stigao „Defender”.

Iako je krstarica bila pod nadzorom RAF-a, napetost je porasla kada je u te vode, u rekordnom roku, uplovio razarač „Defender”.

Kako prenosi „Dejli mejl” izvor iz ministarstva odbrane je rekao da ovo nije bila vježba i da se ruski brod ponašao veoma agresivno.

Rusi nisu pucali na razarač, ali je posada od 190 ovficira i mornara bila na borbenim položajima.

Analitičari smatraju da je ovo bila usphešna ruska provokacija Britanije.

Prema riječima Džonatana Ejala ruska flota jača i širi svoj uticaj. Ona želi da pokaže svoje prisustvo u Sjevernom moru i približi se što je moguće više pomorskim granicama. Njihova poruka je “Vratili smo se snažni”.

Ruska „poatrola” duž obala Škotske mogla je da ima i drugi razlog, a to je kontrola nuklearnog arsenala u ovom dijelu Ujedinjenog kraljevstva.

Ruska strana je poslije konfrotacije krstarice sa razaračem koji se navodno dogodio još 20. decembra prošle godine, poslala saopštenje da se krstarica sklonila u plitke vode kako bi izbjegla nevreme.

HMS Defender

Ovaj razarač tip 45 naoružan je raketama “Vajper” zemlja – vazduh, topovima koji imaju domet od 18 milja i ispaljuju grante od 40 kilograma. Ima posadu od 190 ljudi.

/Novosti/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender