28. 10. 2021.
Tajni ugovori teški 627 miliona maraka

Tajni ugovori teški 627 miliona maraka

Tajni ugovori teški 627 miliona maraka

Na ovaj način, koji se smatra najmanje transparentnim, tako je sprovedeno oko polovine svih javnih nabavki.

U analizi pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja u postupcima javnih nabavki za osam mjeseci prošle godine, koju je objavila Agencija za javne nabavke BiH, navedeno je da su zaključena 2.602 ugovora za nabavku robe, pružanje usluga i izvođenje radova.

– To pokazuje trend povećanja kao i u 2012. godini – ocijenjeno je u analizi.

Ukupna vrijednost deset najvećih “tajnih” ugovora je 394 miliona KM, a sklopili su ih sarajevska “Elektroprivreda”, Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Za nabavku robe zaključena su 633 ugovora vrijednosti 461,4 miliona maraka, a vrijednost deset najvećih ugovora za nabavku robe iznosi 377,5 miliona KM. Njih su zaključili Javno preduzeće “Elektroprivreda” Sarajevo i “BH Telekom”.

Kada je u pitanju nabavka usluga, za osam mjeseci zaključeno je 1.768 ugovora, vrijednih 115 miliona KM, a oko polovine ovog iznosa otpada na deset najvećih ugovora.

Analiza je pokazala da su ugovorni organi zaključili i 201 ugovor o nabavci radova, putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja u iznosu od 51,2 miliona maraka.

Za člana Predsjedništva Udruženja građana “Tender” Rajka Kecmana nema sumnje da je BiH među najgorim zemljama svijeta kada se radi o transparentnosti u procesima javnih nabavki. Tvrdi da se čak 75 odsto svih nabavki vrši netransparentno.

– Stanje se pogoršava iz godine u godinu, a tome je kumovala i Agencija za javne nabavke. Umjesto da ugovorni organi sprovedu otvoreni postupak, odlučuju se za pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja da bi sproveli nabavku u četiri oka – rekao je Kecman.

Napominje da bi ovakvi postupci u pravilu trebalo da se sprovode samo u hitnim slučajevima.

– Postupci bez objavljivanja su najnetransparentniji, a BiH je jedina u svijetu koja ima, odgovorno tvrdim, i 75 odsto netransparentnih postupaka – rekao je Kecman. Prema njegovim riječima, kroz javne nabavke se u privatne džepove slije i do milijardu KM na godišnjem nivou.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender