25. 07. 2021.
ZOI u Sočiju – olimpijada straha

ZOI u Sočiju – olimpijada straha

ZOI u Sočiju – olimpijada straha

Geneza stvaranja ovakvog utiska nije kratka. Na stranu to što sa Zapada na Rusiju mnogi i dalje gledaju kao na autokratsku zemlju, mnogo je toga što je u međuvremenu učinjeno kako bi se umjanjio značaj velikog sočijskog događaja, piše Politika.

“Borba za poštovanje ljudskih prava”, oličena u brizi za sudbinu ženske pank grupe “Pusi rajot” čije članice su osuđene na zatvorske kazne, ili desetogodišnjeg uznika Mihaila Hodorkovskog (svi su nedavno pušteni iz zatvora), stalno “ažuriranje”, takozvanog spiska Magnitskog kojim se pojedinim ruskim zvaničnicima zabranjuje ulazak u SAD…

Uslijedile su i kritike na ruski zakon o zabrani promocije homoseksualizma pred maloletnicima, što se pretvorilo u opštu paniku da će svako od učesnika takmičenja i posjetilaca igara, a ko je naklonjen gej populaciji, u Rusiji imati velikih problema.

U sve se uplela i afera s bivšim pripadnikom američkih obavještajnih službi Edvardom Snoudenom koja i dan-danas drži pažnju javnosti. Potom su se pojavili savjeti da u Sočiju ne bi trebalo koristiti mobilne telefone i tablete pošto će sve biti prisluškivano. Ukratko, teško je sjetiti se olimpijskih igara koje su unaprijed pratile tolike negativne informacije.

A onda su se desila dva teroristička napada u Volgogradu. Prvi na železničkoj stanici, drugi u trolejbusu. Teško je na bilo koji način povezati ove događaje sa onim što bi početkom februara trebalo da uslijedi u sedamsto kilometara udaljenom Sočiju, ali strah ima moć da se širi, bez obzira na pravac i ciljnu grupu kojoj je namenjen.

Ukratko, sudeći po iznijetim događajima Rusija, po mnogima, nije bezbjedna zemlja. Čak ni novogodišnja konferencija za medije predsjednika Vladimira Putina u kojoj je šef ruske države pokazao veliku dozu dobre volje i spremnosti na saradnju sa svima, nije odagnala neke sumnje u to da će igre u crnomorskom gradu proteći glatko.

Olimpijske igre su, baš uslijed svoje atraktivnosti i privlačnosti za veliki broj gledalaca, uvijek nekako bile na ivici bezbjednosti. U najupečatljivijem sjećanju je ostao masakr u Minhenu 1977.

Tada je palestinska teroristička grupa “Crni septembar” otela, a potom i likvidirala 11 članova izraelskog olimpijskog tima. U vatrenom okršaju koji je uslijedio ubijena su petorica članova “Crnog septembra” ali i jedan njemački policajac. Interesantno je da su, kako se poslije ispostavilo, Palestincima logistiku obezbjedili – pripadnici njemačkih neonacističkih grupa.

Predsjednik i premijer Rusije

Kada je riječ o Sočiju, u ovogodišnju Zimsku olimpijadu upleteno je neobično mnogo politike. Nekolicina zapadnih šefova država (francuski, njemački, litvanski…) već su najavili da neće doći na svečano otvaranje, tako da su mnogi sa zlobom primjetili kako će Vladimir Putin tokom svečanosti biti okružen, uglavnom, autoritarnim liderima pojedinih azijskih i afričkih država.

Do 7. februara ostalo je tek mjesec dana. A borba protiv terorizma ne može da se dobije u tako kratkom vremenu i pored svega što je do sada urađeno u tom smislu. Ruski predsjednik Putin našao se u posebno delikatnoj situaciji: neophodno jače angažovanje policijskih snaga, a moguće i pripadnika ruskih oružanih snaga, dalo bi puno aduta svima koji na evroazijskog džina gledaju kao na zemlju u kojoj demokratija, jednostavno, ne može da zaživi.

Sa druge strane, u Moskvi ne sumnjaju u upletenost stranih terorističkih organizacija u događaje koji su potresli Volgograd i cijelu Rusiju. I to nas vraća u vremena kada je svijet bio jasno podijeljen na “dobri zapad” i “zli istok”.

Ovaj put protagonisti takve politike nisu svjetski lideri već ljudi iz podzemlja, pripadnici kojekakvih terorističkih grupa, koji su svjesni da samo u podjeljenom svijetu njihovo djelovanje ima pravi efekat. Zato je zajednička borba protiv ove pošasti postala neminovnost. Francuski predsjednik Fransoa Oland i Putin su još prije nekoliko dana u telefonskom razgovoru sabirali ideje kako se na pravi način izboriti protiv terorizma.

Da li je toliko pominjano prisluškivanje svega i svačega – od šefova država i vlada, pa preko njihovih kuvara i sobara, do najobičnijih službenika po kancelarijama širom pet kontinenata – pravi način za pravovremeno otkrivanje terorističkih planova i njihovo osujećivanje odgovor na najopasnije prijetnje našeg doba?

Kako je u svojoj novogodišnjoj poruci izjavio Tomas Bah, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, terorizam “nikada ne sme da pobijedi”. Soči će, u tom smislu, za sve biti veliki ispit.

/List Politika/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender