05. 08. 2021.
Ćurguz: Zaustaviti formiranje nove pravosudne instance u BiH

Ćurguz: Zaustaviti formiranje nove pravosudne instance u BiH

Ćurguz: Promijeniti način izbora sudija i tužilaca u BiH

“Najvažnije je isključiti strani faktor i njegov uticaj”, rekao je Ćurguz novinarima nakon što je, povodom predstojećeg Božića, posjetio pripadnike Vojske Republike Srpske /VRS/ koji služe kaznu u Kazneno-popravnom zavodu /KPZ/ Tunjice u Banjaluci.

Ćurguz je ocijenio da veliki problem u BiH predstavljaju propusti pravosudnih institucija i pogrešna primjena odgovarajućih zakonskih rješenja.

“Pripadnici VRS koji izdržavaju kaznu u Tunjicama imaju potrebu da društvo više posveti pažnje potrebama njihovih porodica, u smislu stipendiranja i školovanja njihove djece, mogućnosti da ih porodice obiđu, da im se obezbijede osnovne stvari, od cigareta do lične higijene”, istakao je Ćurguz.

On je rekao da predstavnici BORS-a već treću godinu zaredom obilaze svoje ljude na izdržavanju kazne prije božićnih praznika sa skromnim i prigodnim poklonima, kako bi i oni mogli obilježiti najradosniji hrišćanski praznik.

“Ovim želimo da znaju da nisu sami u svojoj muci, već da u našem društvu ima neko ko razumije njihovu situaciju i misli na njih i njihove porodice”, dodao je Ćurguz.

On je istakao da u KPZ Tunjice trenutno ima 10 pripadnika VRS-a na izdržavanju kazne, a posjeta je organizovana i u KPZ u Foči, Kuli i Bihaću.

Ćurguz je naglasio da se dostignuti nivo prava boraca ne smije smanjivati, kao i da Vlada Srpske demobilisanim borcima mora omogućiti zapošljavanje. “Vlada je dužna u tekućoj godini isplatiti naknadu po osnovu odlikovanja za proteklu godinu, a to se nije desilo 2013. godine”, dodao je Đurguz.

Komentarišući “čestitke” uvredljivog sadražaj, potpisane od nevladinih organizacija iz Federacije BiH, koje su dobili srpski odbornici u Srebrenici i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Đurguz je rekao da ljudi sve čine da uslože situaciju u BiH, a da pri tome Srpska bude kriva za to, pa da postoji razlog da se interveniše nekom mirovnom misijom.

“Ako se to desi u Federaciji onda nema smila, ali ako se desi u Republici Srpskoj onda ima. Očito je da to neko centralizovano osmišljava kao provokaciju, koja treba da bude u funkciji destabilizacije na ovom prostorima”, smatra Ćurguz.

On je istakao da treba “zbiti redove” i izdržati još četiri godine, jer će se u tom vremenskom intervalu mnogo stvari posložiti.

“Ako budemo imali aktivnu ulogu možemo očekivati da ćemo uspjeti u namjeri da imamo i svoju državu na ovim prostorima i da buduće generacije žive životom dostojnojim čovjeka”, poručio je Ćurguz.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender