01. 08. 2021.
Dodik i Kejsi: Do kraja godine se dogovoriti o Sejdiću i Finciju

Dodik i Kejsi: Do kraja godine se dogovoriti o Sejdiću i Finciju

Dodik: Srpska će ojačati na evropskom putu

On je istakao da su izazovi sa kojima se suočava Republika Srpska prisutni u kontinuitetu, ali da je očuvana stabilnost i sve njene nadležnosti, kao i da su “izbjegnute makaze kojima je trebalo da bude reciklirana i puštena niz vodu cijela Republika”.

“Moramo se okupiti i više raditi za Srpsku, moramo da je volimo, jer je ona naš životni okvir. Ne smijemo dozvoliti nikome da je ugrozi. Republika nam omogućava da u njoj branimo bazične slobode, da se izgrađujemo i usavršavamo”, rekao je Dodik za “Glas Srpske”, povodom 9. januara – Dana Republike.

Ocjenjujući rad aktuelne vlasti u 2013. godini, Dodik je istakao da nije bilo minuta, sata ili dana zastoja u radu institucija, te podsjetio da je održano besprekorno finansiranje javnog sektora.

On je dodao da je prošla godina bila afirmativna i za poziciju Republike Srpske u okviru BiH, te da je Srpska faktor odluke u BiH i da bilo kakav pritisak stranaca ne može dovesti do odluka koje nisu u njenom interesu.

“Srpska je u regionu prihvaćena kao fakat, a na međunarodnom planu je učinila prodor sarađujući sa EU i njenim važnim članicama poput Italije, NJemačke i Španije. Sa Rusijom i Izraelom imamo odnose na visokom nivou, kao i sa SAD, sa kojima nikada nismo prekinuli dijalog”, naveo je Dodik.

Komentarišući djelovanje opozicije u Srpskoj, Dodik je rekao da je opoziciono djelovanje potrebno, ali da ova opozicija ne pruža ništa osim kritike, te “gleda kako da proizvede neku aferu i nešto prikaže onako kako nije”.

Dodik je napomenuo da je pokrenuo inicijativu za osnivanje savjeta za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske jer je potrebna institucija koja će dati rana upozorenja na napade, odnosno prepoznati procese koji idu ka narušavanju ustavnog poretka Srpske.

On je dodao da stranci sada, za razliku od ranijih vremena, veoma pažljivo postavljaju zahtjeve, jer vode računa da ne dođe do grubog odbijanja, što bi se sigurno desilo u slučajevima kada je nešto za Srpsku neprihvatljivo i ne odražava njene interese.

“I dalje postoje oni čija je želja da Republika Srpska ne postoji, samo su promijenili način svog djelovanja i umjesto direktnih pritisaka u javnosti plasiraju spekulacije i laži s ciljem produkovanja nepovjerenja prema institucijama i zvaničnicima. Jedna od poluga takvog djelovanja su nevladin sektor i mediji”, rekao je Dodik.

On je poručio da će zbog toga u roku od dva-tri mjeseca biti donesen zakon koji će definisati rad nevladinog sektora.

Na pitanje šta očekuje od 2014. godine na ekonomskom planu, predsjednik Srpske je rekao da su najveći izazov nova radna mjesta i poručio da će se tragati za modelima za pokretanje procesa reindustralizacije.

“Uvjeren sam da će, ako ne bude dramatičnih suša i ako zadržimo poljoprivrednu proizvodnju na nivou prošle godine, rast BDP-a biti nastavljen i da ćemo uspjeti povećati broj zaposlenih”, naveo je Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender