30. 07. 2021.
Danas je Božić

Danas je Božić

Danas je Božić

Prema jevanđelju, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvijezda koja se kretala od Istoka prema Zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema. Kao datum Hristovog rođenja, 25. decembar, uveden je u četvrtom vijeku, u vrijeme cara Arkadija.

Ovaj datum se i danas poštuje, s tim što se on, prema julijanskom kalendaru, poklapa sa gregorijanskim 7. januarom, pa pravoslavne crkve koje poštuju julijansko vrijeme tog dana slave praznik Roždestva Isusa Hrista.

isus

Na Božić hrišćanske crkve slave dolazak Spasitelja, koji je došao među ljude da im ukaže na vrijednosti vjere u ljubav, da ih izmiri sa Bogom koga su se odrekli počinivši prvi grijeh.

U pećini u Vitlejemu Marija je u slamu povila novorođenog spasitelja i poklonila mu se kao Bogu.

“U isto vrijeme, nad zemljom izraelskom pojavi se velika sjajna zvijezda koja bješe neobična stoga što se nije kretala od istoka ka zapadu, već se kretala prema jugu, a ne bješe na visini kao sve zvijezde, već u visini ptičijeg leta”, piše u Jevanđelju.

Zvijezdu su četrdeset dana pratili trojica mudraca, Gašpar, Baltazar i Melkior, i stigavši u Jerusalim, u Vitlejemskoj pećini, nad kojom se zaustavila zvijezda, poklonili se djetetu “kao caru nad carevima i darivali ga zlatom, a potom tamjanom kao Boga i smirnom kao prvosveštenika i učitelja”.

bozic

Car Irod je, u strahu za svoj presto, naredio da se u Vitlejemu pobiju sva muška djeca do dvije godine, nadajući se da će među njima biti i novorođeni Isus. Prema Jevanđelju ubijeno je 14.000 djece, ali je sveta porodica prebjegla u Misir u Egiptu, gdje je živjela do Irodove smrti.

Božić je praznik cijele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu. Vjernici koji slave Božić dan započinju unošenjem nenačete vode, dočekivanjem položajnika, odlaskom u crkvu na službu i pričest, te prvim mrsnim doručkom.

Na Božić u kuću prvi dolazi položajnik. Njegova prva dužnost je da poželi sreću, zdravlje i napredak domaćinovom domu.

Božić je uvijek mrsni dan, kome je prethodio četrdesetodnevni božićni post. Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača umješena od pšeničnog brašna bez kvasca.

cesnica

U česnicu se stavlja zlatan ili srebrni novčić. Česnica se za ručkom isključivo lomi rukama, ne sječe se nožem. Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, prema vjerovanju, imaće sreće u narednoj godini. Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica.

Od Božića do Bogojavljenja, ljudi se pozdravljaju riječima “Hristos se rodi”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”. Patrijarh srpski Irinej na Božić 7. januara služi liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu, a u božićnoj poslanici podsjetio na značaj tog praznika.

“Danas kada slavimo rodjenje Bogočoveka, Gospoda Isusa Hrista, pre svega oprostimo jedni drugima i kažimo brat bratu: Mir Božji, Hristos se rodi. Pokažimo da možemo biti i da jesmo narod ljubavi Božje, narod koji u svim iskušenjima ovog veka može biti veran i častan”, poručio je patrijarh Irinej.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici Božić slave tri dana, koji su u njenom bogoslužbenom kalendaru obilježeni crvenim slovom. Drugi dan Božića je Sabor presvete Bogorodice koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi sveti arhiđakon Stefan.

bogorodica .

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar.


Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti koji danas slave Božić, ekipa Kontakt radija upućuje iskrene čestitke uz tradicionalni pozdrav:

Hristos se rodi – Vaistinu se rodi!


.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender