25. 07. 2021.

Incko: Poništiti odluku o smjeni

Visoki predstavnik očekuje da Budimir riješi problem koji je nastao kao posljedica njegove odluke na način da obezbijedi kontinuiranu fiskalnu stabilnost, neometano obavljanje vlasti i funkcionisanje FBiH i BiH u cjelini.

Tokom sastanka sa Budimirom, visoki predstavnik je ponovo istakao potrebu za funkcionalnim institucijama, saopšteno je iz OHR-a.

“U interesu je građana Federacije BiH i BiH u cjelini da je mjesto ministra finansija FBiH popunjeno i da ministar vrši svoje dužnosti”, rekao je Incko.

Prema Inckovim riječima, ministar finansija ima nezamjenjivu ulogu u realizaciji budžetskih transakcija u Federaciji BiH i bez njegovog potpisa ne mogu biti isplaćene plate, boračka i socijalna davanja, te servisirani unutrašnji i spoljni dug, a ove isplate prispijevaju veoma brzo.

“Osim toga, ministar finansija FBiH ima značajnu ulogu kao član Fiskalnog savjeta BiH. Bez njegovog potpisa, BiH neće moći da dobije dodatna sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda”, naglasio je Incko.

Incko je podržao održavanje sastanka premijera i predsjednika Federacije BiH s ciljem dogovaranja daljih koraka.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir donio je 3. januara odluku o razrješenju ministra finansija Federacije BiH Ante Krajine, zbog odgovornosti za neisplaćivanje naknada za invalidnine pripadnicima HVO-a.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender