30. 07. 2021.
Banja Luka: Pravo na porodiljsko odsustvo iskoristilo 11 muškaraca

Banja Luka: Pravo na porodiljsko odsustvo iskoristilo 11 muškaraca

Banja Luka: Pravo na porodiljsko odsustvo iskoristilo 11 muškaraca

Potvrdio je ovo “Glasu Srpske” direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu RS Momir Popić i dodao da se roditelji poslije dva mjeseca od rođenja djeteta mogu dogovoriti da li će porodiljsko odsustvo koristiti otac ili majka.

– Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta žena ima pravo na porodiljsko odsustvo u trajanju od 12 mjeseci neprekidno, a za blizance i svako sljedeće dijete 18 mjeseci neprekidnog odsustva. Umjesto majke odsustvo može nastaviti da koristi otac, ali ne prije 60 dana od rođenja djeteta – kazao je Popić i istakao da zakonskim propisima nije omogućeno da oba roditelja istovremeno koriste porodiljsko odsustvo.

Psiholog Aleksandar Milić je rekao da su očevi tradicionalno naučeni da je majka ta koja se više brine o bebi i da treba postepeno uključivati očeve u aktivnosti u vezi sa brigom o djetetu.

– Očevi su kod nas uglavnom samo emotivno uključeni u brigu o bebi. Ne učestvuju aktivno u njezi djeteta i na tome treba raditi odmah po izlasku iz porodilišta, kada porodiljama uglavnom pomažu druge osobe, a otac se polako isključuje iz brige za bebu – objasnio je Milić i istakao da očevima treba ukazivati na potrebe aktivnog uključivanja u obaveze u vezi sa bebama, kao što su kupanje i presvlačenje, jer bebe već u prvim danima razvijaju odnose sa roditeljima, a može se dogoditi da očevi ostanu otuđeni tokom odrastanja djeteta.

Banjalučanin Ivan Bjelošević rekao je da do sada nije koristio pravo na porodiljsko bolovanje, jer smatra da je djeci u prvoj godini života bila potrebnija majčina briga.

– Nisam izbjegavao mijenjanje pelena, kupanje, presvlačenje, ali žene imaju prirodno urođen majčinski instinkt i mislim da je bolje da majka ostaje sa bebom – rekao je Bjelošević i dodao da bi se možda odlučio za korišćenje odsustva ako bi dobio treće dijete, jer, kako je rekao, sad ima iskustva.

Sociolog

U 2010. godini pravo na porodiljsko odsustvo u Srpskoj koristilo je šest očeva. Sociolog Biljana Milošević kazala je da se naši muškarci plaše reakcije okoline.

– Ovdje je prisutan stereotip “balkanizacije”, pa zbog toga muškarci i ne pomišljaju da odu na porodiljsko odsustvo – kazala je Miloševićeva.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender