03. 08. 2021.
Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

1297. Italijanski plemić Frančeskino Grimaldi u Monaku uspostavio dinastiju Grimaldi, i danas na vlasti. Prerušen u kaluđera, Grimaldi krišom ušao u tvrđavu Monako, pod vlašću Đenove, potom unutra pustio svoje vojnike i zaposjeo tvrđavu. Kao Renije I vladao do smrti, 1314.

1324. Umro italijanski istraživač Marko Polo, najpoznatiji evropski srednjovjekovni putnik. 1271., sa 17 godina, krenuo iz Venecije ka Dalekom istoku, a njegovi doživljaji, zabilježeni u djelu “Knjiga svjetskih čudesa”, kasnije poznatom pod nazivom “Milion”, podstakli pomorce evropskih zemalja da krenu u potragu za morskim putevima ka Dalekom istoku

1589. Rođen je srpski pisac Ivan (Dživo) Gundulić, čija je poezija prožeta strasnim pozivima na slobodu i borbu porobljenih Slovena protiv Turaka. U najznačajnijem djelu, epu “Osman”, opjevao je turski poraz u Hoćimskoj bici 1621. i smrt sultana Osmana II u janičarskoj pobuni godinu dana kasnije, videći u tim događajima predznak propasti Otomanskog carstva i oslobođenja Južnih Slovena. U mladosti je pisao melodrame, pastorale i lirske pjesme, koje su najvećim dijelom izgubljene.

1642. Umro italijanski astronom, fizičar i matematičar Galileo Galilej, čija su istraživanja postavila temelje modernoj mehanici i fizici. Pomoću teleskopa koji je sam konstruisao otkrio Jupiterove satelite, Saturnov prsten i pjege na Suncu. Zalaganje za Kopernikov heliocentrični sistem dovelo ga u sukob s Katoličkom crkvom, pa je njegov rad od 1616. bio pod nadzorom Inkvizicije.

1679. Francuski istraživač Rober Kavelije de la Sal otkrio vodopade Nijagare.

1807. Ustanici u Prvom srpskom ustanku zauzeli Kalemegdansku tvrđavu, u koju su se Turci sklonili po zauzimanju Beograda 12. decembra 1806. Beograd posle 380 godina ponovo postao prestonica srpske države. Šest godina kasnije, po slomu ustanka, Turci ponovo osvojili Beograd.

1856. – Doktor John A. Veatch otkrio je boraks, natrijumovu so borne kiseline. Danas se široko upotrebljava u industriji stakla, u kozmetici, medicini i domaćinstvu.

1896. Umro francuski pisac Pol Verlen. Poeziju obogatio novom muzikalnošću, a lirski izraz novim nijansama. Njegova poema “Pjesničko umijeće” prihvaćena kao manifest simbolizma.

1923. Poslije izvještaja Reparacione komisije, krajem 1922., da Njemačka kasni sa isporukama uglja na ime ratne odštete Francuskoj i Belgiji, francuske i belgijske trupe ušle u Rursku oblast. Kriza sporazumno rješena sredinom 1924., Francuzi u julu 1925. počeli da evakuišu trupe iz Rura.

1926. Abdul Aziz Ibn Saud postao kralj Hedžasa, naziv zemlje promijenjen u Saudijska Arabija.

1935. Rođen američki muzičar Elvis Aron Prisli, tzv. Kralj roka, izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina XX vijeka. Prodao više od 150 miliona ploča i igrao u dvadesetak filmova. Umro 1977. od prekomjerne upotrebe alkohola i droge.

1942. Rođen Stiven Hoking, engleski fizičar. Reputaciju jednog od vodećih svjetskih naučnika XX vijeka stekao po objavljivanju knjige o porijeklu univerzuma “Kratka istorija vremena”.

1959. General Šarl de Gol postao prvi predsjednik Pete republike Francuske.

1973. Američki i sjevernovijetnamski pregovarači Henri Kisindžer i Le Duk To u Parizu obnovili pregovore o okončanju Vijetnamskog rata.

1976. Umro kineski državnik Džou En Laj, jedan od najistaknutijih rukovodilaca Kineske revolucije, premijer od 1949. do smrti i šef diplomatije od 1949. do 1958.

1996. Umro francuski političar i državnik Fransoa Miteran, prvi socijalista izabran za predsjednika Francuske, 1981. U Drugom svjetskom ratu bio je jedan od vođa francuskog Pokreta otpora, od 1971. lider Socijalističke partije.

1998. Arapski terorista Remzi Ahmed Jusef osuđen na doživotnu robiju kao organizator podmetanja eksploziva 1993. u Svjetski trgovinski centar u Njujorku, kada je poginulo šest osoba. Dvije zgrade Centra, s više od 100 spratova, srušene 11. septembra 2001. u samoubilačkom napadu uz pomoć dva oteta putnička aviona.

2002. U Albaniji u 117. godini umrla Ćerime Hasan Bardi, jedna od najstarijih Albanki i jedna od nekoliko osoba na svijetu koje su živjele u tri vijeka.

2004. Britanska kraljica Elizabeta najvećem brodu na svijetu, namjenjenom za krstarenje i dugom 345 metara, dala ime Kraljica Meri. Brod je vrijedan 800 miliona dolara.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender