28. 07. 2021.
Grčka slavi predsjedavanje EU

Grčka slavi predsjedavanje EU

Grčka slavi predsjedavanje EU

U grčkoj prestonici su na snazi i pojačane mJere bezbednosti.

Vlasti su uvele 18-časovnu zabranu protesta od jutros u 6 časova, svega nekoliko sati prije nego što zvaničnici EU, predvođeni predsjednicima Evropske komisije i Evropskog savjeta, Žozeom Manuelom Barozom i Hermanom van Rompejom, stignu u Atinu.

Od jutros su vidljive pojačane mjere bezbednosti ispred i u blizini atinske koncertne dvorane “Zapio”, gdje će večeras biti organizovana ceremonija, a prethodno i sastanci zvaničnika EK i grčke vlade.

Saobraćaj je zabranjen ispred te zgrade, a pojačano je i prisusutvo policijskih snaga za razbijanje demonstracija u centru grada.

02

Cijelu oblast nagledaju policijski helikopteri, prenosi gračka agencija ANA.

Za saobraćaj će na nekoliko sati večeras biti zatvorena i stanica podzemne željeznice u blizini koncertne dvorane.

Uprkos zabrani protestnih skupova, jedna ljevičarska grupa je najavila da će održati protest u centru Atine prije nego što zvanična ceremonija počne, prenosi Asošiejted pres.

Grčki premijer imaće odvojene sastanke sa Barozom i Romejom, a sa Barozom će održati i zajedničku konferenciju za novinare.

Planirano je da uveče na svečanosti govore Barozo i Rompej. U petom predsjedavanju EU, od prijema 1981., Grčka namjerava da organizuje 14 ministarskih sastanaka i još 120 različitih skupova do 1. jula, kad će predsjedavanje preuzeti Italija.

Najzaduženija članica EU se nada da će tokom predsedavanja izaći iz šestogodišnje recesije i postići ključni dogovor sa kreditorima, prenose agencije.

Grčki premijer vlade Antonis Samaras poručio je da njegova zemlja ima ambiciju da do kraja 2014. okonča program za spas i da u narednu godinu uđe bez novih paketa pomoći. Predsjedavanje EU će biti svojevrsni test za grčku državu da li može da stane na svoje noge.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender