01. 08. 2021.
Počinje program proslave 9. januara – Dana i krsne slave Republike Srpske

Počinje program proslave 9. januara – Dana i krsne slave Republike Srpske

Uoči slave: Republika Srpska je istorijsko dostignuće

Polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske danas će u Banjaluci početi obilježavanje 9. januara – Dana i krsne slave Republike Srpske – Svetog arhiđakona Stefana.

Vijenci će biti položeni u 10.00 časova na banjalučkom groblju Sveti Pantelija, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

U 11.00 časova predviđeno je polaganje vijenaca na Trgu palih boraca NOR-a, a u 12.00 časova na Spomen-kosturnici na Gradskom groblju.

Tom prilikom cvijeće će biti položeno i na grobnici dvanaest banjalučkih beba, a delegacija kabineta predsjednika Republike Srpske položiće u 12.00 časova cvijeće i na Spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka.

U 13.00 časova biće održana sjednica Senata Republike Srpske, a u 14.30 časova predviđena je dodjela odlikovanja u Palati Republike Srpske.

Delegacija Republike Srpske danas će u 12.00 časova u Modriči položiti vijenac na spomen-obilježje pokojnog predsjednika Republike Milana Jelića.

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci sutra će biti služena Sveta arhijerejska liturgija i obavljen slavski obred.

Liturgiju u banjalučkom Sabornom hramu, koja će početi u 9.00 časova, predvodiće NJegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Istog dana u 13.00 časova biće održana svečana akademija u Kulturnom centru Banski dvor, a u 15.00 časova svečani prijem u zgradi Vlade Srpske, koji organizuje predsjednik Srpske Milorad Dodik

Radojičić: Obezbijeđena stabilnost i afirmacija

Predsjednik Narodne skuštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je da se Srpska susretala sa mnogo izazova, ali da je od 2006. godine obezbijeđena njena politička stabilnost i afirmacija.

“U ove 22 godine bilo je mnogo izazova različitog tipa i u različitim fazama. Od ratnih, prvog poratnog, pa perioda do 2006. godine u kojem je, zahvaljujući snažnom međunarodnom pritisku i velikom domaćem nesnalaženju, Srpska gubila ustavnu sadržinu”, rekao je Radojičić Srni.

On je naveo da od 2006. godine do danas traje period političke stabilnosti Srpske.

“Od 2006. godine nastupio je period međunarodne afirmacije Srpske, zaštite njenih nadležnosti i zaokret sporog broda međunarodne politike u pravcu shvatanja da problem nije u Srpskoj, nego na drugoj strani u BiH”, naglasio je Radojičić.

On je ocijenio da je to rezultat uspjeha sadašnjih vlasti u Republici Srpskoj.

“Od 2006. godine do danas obezbijeđena je politička stabilnost i međunarodna afirmacija Srpske. Do 2009. godine imali smo značajan ekonomski razvoj koji je zaustavljen globalnom ekomskom krizom”, kaže Radojičić.

On očekuje da u 2014. godini bude nastavljen ekonomski rast koji je, kako je naveo, spor, ali je realno moguć u ovom trenutku.

Republika Srpska obilježava 9. januar – Svetog arhiđakona Stefan kao Dan i krsnu slavu Republike Srpske, u znak sjećanja na taj dan 1992. godine kada je na Palama proglašena Srpska Republika BiH

Dačić: Najbliži mogući odnosi sa RS

Premijer Srbije Ivica Dačić čestitao je Dan i krsnu slavu Republike Srpske – Svetog arhiđakona Stefana i poručio da je Srbija privržena Dejtonskom sporazumu i da će njegovati najbliže moguće odnose sa Srpskom uz poštivanje njegovih odredbi.
“To znači poštivanje BiH kao države i Republike Srpske kao entiteta i nadam se da će odnosi biti sve bolji i bolji”, rekao je Dačić ranije novinarima u Beogradu.

On je dodao da je Republika Srpska dobar primjer kako politički dogovori, koji su u jednom momentu možda bili neprihvatljivi za same građane kao što je bio Dejtonski sporazum, dugoročno gledano donose mir i stabilnost.

Dačić je ponovio da danas ne bi bilo Republike Srpske da nije bilo Dejtonskog sporazuma.

Republika Srpska sutra proslavlja Dan i krsnu slavu – Svetog arhiđakona Stefana i 22 godine od osnivanja.

Vučić: Neka traje

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poželio je dug vijek Republici Srpskoj i sve najbolje njenim građanima, uz stalno unapređivanje odnosa sa maticom.

Vučić je, povodom predstojećeg Dana Republike Srpske i krsne slave Republike – Svetog ariđakona Stefana, rekao da su odnosi Srbije i Srpske veoma dobri i da Srbija čini sve da oni svakim danom budu bolji.

“Naši odnosi napreduju. Nastojimo da činimo sve što možemo da unapređujemo saradnju ne zadirujući u integritet BiH”, rekao je ranije Vučić.

On je naglasio da niko ne može dovesti u pitanje međusobne odnose, jer “svaki Srbin u Beogradu zna šta mu znači Banjaluka, baš kao što i svaki Srbin u Banjaluci zna šta mu znači Beograd”.

Ćurguz: RS je svetinja

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Pantelija Ćurguz rekao je Srni da je Republika Srpska svetinja za srpski narod i garant bezbjednosti za sve narode koji žele da žive u njoj.

“Ogromni životi su dati za stvaranje Republike Srpske, zbog čega srpski borci sa pravom traže i očekuju od nosilaca funkcija u političkom životu Srpske da se na takav način odnose prema Republici i da stvaraju pretpostavke da ona svakim danom bude sve snažnija u ekonomskom, političkom i svakom drugom pogledu”, rekao je Ćurguz povodom 9. januara – Dana i krsne slave Srpske.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je Srni da Republika Srpska danas može da računa na sve statuse državnosti.

“Federacija BiH nepravedno nasrće na Republiku Srpsku i na taj način samo krši Dejtonski ustav, kojim je definisana potpuna ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH”, rekao je Dukić.

Republika Srpska 9. januar – Svetog arhiđakona Stefana, obilježava kao Dan i krsnu slavu Republike Srpske u znak sjećanja na taj dan 1992. godine kada je na Palama proglašena Srpska Republika BiH.

Mitrović: Istorijsko dostignuće

“Od Dušanovog zakonika, iako nije istorijski kontekst, do dejtonskog ustava srpski narod nije imao nekih posebno većih političkih, nacionalnih ili drugih dostignuća i zato je Republika Srpska vrijednost koju treba dalje razvijati i učvršćivati u svim njenim segmentima”, istakao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima veliku istorijsku verifikaciju svih ovih godina i još veću perspektivu ukoliko njeni građani i u narednom periodu, prije svega, budu složni.

“Predstoji nam predizborna godina i mislim da prioritet svih stranaka koje učestvuju u predizbornoj kampanji treba da bude jedinstvo i očuvanje Republike Srpske”, zaključio je Mitrović.

Republika Srpska 9. januar – Svetog arhiđakona Stefana, obilježava kao Dan i krsnu slavu Republike Srpske u znak sjećanja na taj dan kada je 1992. godine na Palama proglašena Srpska Republika BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender