05. 08. 2021.
Predsjednik Srpske uručio nova odlikovanja

Predsjednik Srpske uručio nova odlikovanja

Predsjednik Srpske uručio nova odlikovanja

Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem odlikovan je bivši italijanski ambasador Rajmondo de Kardona, dok je Ordenom zastave sa srebrnim vijencem odlikovan ambasador Azerbejdžana Eldar Humbat.

Predsjednik Srpske je Ordenom NJegoša trećeg reda odlikovao Prvu osnovnu školu Brčko – Područno odjeljenje Ražljevo, a Ordenom krsta milosrđa volontera iz Banjaluke Mitra Medovića.

Predsjednik Srpske poručio je da Republiku Srpsku vlast gradi za sva vremena i da ljudi koji tu žive, bez obzira na vjeru i naciju, treba da imaju slobodan i bezbjedan život.

Dodik je istakao da Srpska želi da afirmiše svoje pravo, koje je dobila Dejtonskim sporazumom, da jača sposobnost da vlada i nosi odgovornost za odluke u vezi sa resursima kojima raspolaže.

„Republika Srpska je nesumnjivo mirna zajednica, posvećena svom demokratskom, civilnom, ekonomskom, socijalnom i svakom drugom razvoju“, rekao je Dodik na svečanosti uručenja ordenja i priznanja najzaslužnijim ličnostima i ustanovama povodom Dana i krsne slave Republike Srpske – Svetog arhiđakona Stefana.

Prema njegovim riječima, institucije Republike Srpske ne žele da bilo kome učine bilo šta što nije u skladu s najvišim standardima demokratskog društva, ljudskih prava i civilizacijskog napretka.

„Srpska ima obavezu da brani svoje nadležnosti i značajan dio naših poslova bio je posvećen upravo tome. Republika Srpska nikom ne želi zlo, mi samo želimo da afirmišemo naše pravo i da to pravo bude prihvaćeno od drugih“, poručio je Dodik.

Dodik je istakao da je Republika Srpska dovoljan okvir za život svih građana i da je pokazala demokratsko lice i sposobnost da sa drugima gradi zajedničke pozicije i zajednički stav.

Predsjednik Srpske je napomenuo da odlikovanja dodjeljuje u želji da ohrabri one koji su ih dobili da nastave dobru saradnju, ali i da ohrabri druge da vide da će biti zapaženi napori koje čine i dobročinstvo.

Dodik je naglasio da je posebno zadovoljan što je odlikovanja dodijelio dvojici ambasadora, jer je uvjeren da su upravo oni dali značajan doprinos razumijevanju i razvoju saradnje Republike Srpske i njihovih zemalja.

Odlikovani ambasador Azerbejdžana Eldar Hasanov rekao je da orden koji je dobio predstavlja nagradu za međusobne odnose Republike Srpske, BiH i njegove zemlje i njihove saradnje koja će se unapređivati, posebno u ekonomskom, socijalnom i kulturnom planu.

On je istakao značaj politike koju vodi predsjednik Dodik, a koja je doprinijela novom, značajnom investicionom toku u Republici Srpskoj, ali i BiH, te dodao da će insistirati na širenju međusobnih odnosa.

Lučijano Skipione, koji je primio orden u ime bivšeg ambasadora Italije u BiH Rajmonda de Kardone, rekao je da ovo priznanje pokazatelj dobrog rada bivšeg ambasadora i da je Republika Srpska, koja je interesantna za italijanske privrednike, ocijenila njegov rad kao kvalitetan.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender