03. 08. 2021.
Tribunal obavezao Mladića da svjedoči na suđenju Karadžiću!

Tribunal obavezao Mladića da svjedoči na suđenju Karadžiću!

Srbi u Hagu slavili Božić: Ratku Mladiću dukat iz česnice

Zbog odluke zatvorske uprave da protojerej-stavrofor i starješina Roterdamske parohije Zapadno-evropske eparhije SPC, Vojo Bilbija ne može da posjeti pravoslavne pritvorenike na najradosniji dan, slavlje se umjesto juče, odigralo u ponedjeljak, za Badnji dan.

– Prvi put od kada Srbi u Haškom tribunalu imaju mogućnost da proslavljaju najveće crkvene praznike, ove godine je Božić najviše podsećao na onaj kako se slavi u većini domova. Doduše, proslava Badnjeg dana nije bila zajednička, već su Srbi bili podeljeni u dve grupe, ali zahvaljujući njihovom i entuzijazmu sveštenika Bilbije, ispoštovana je srpska tradicija – otkriva izvor.

U prvoj grupi u kojoj su se, između ostalih, nalazili Vojislav Šešelj, Nikola Šainović, Vinko Pandurević, Vladimir Lazarević, Radislav Krstić… general Lazarević je odabran da bude položajnik. On je, uz saglasnost stražara, nakratko napustio salu za posjete i tri puta zakucao na vrata.

“Pomaže Bog, domaćine”, zaorio je vojnički. Kada je ušao, posut je žitom i odgovoreno mu je: “Bog ti dobro dao i sreće imao.”

Istovjetna procedura se odigravala i u drugoj grupi srpskih zatvorenika u kojoj su se našli Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Zdravko Tolimir, Stojan Župljanin, Mićo Stanišić i Radivoje Miletić.

Ulogu položajnika je dobio Župljanin. I on i general Lazarević su umjesto darova dobili mogućnost da prvi odaberu dijelove badnjaka, slame, krstove od hrastovine, pomalo žita, kukuruza, oraha i drena kao simbola zdravlja, ali i po jednu jabuku iz srca Šumadije – Guče.

Srbi su svog sveštenika, ali i zatvorske čuvare ponudili posnom trpezom koju su sami spremili: od ribe, prebranca do paprika. Na kraju je tradicionalno lomljena i česnica.

Otac Vojo Bilbija je donio dvije, ali prva grupa je čin lomljenja česnice i izvlačenja “pare”, odnosno zlatnika Svetog Simeona, ostavila za sam dan Božića. U drugoj grupi “paru” je pronašao general Ratko Mladić, koji se veoma obradovao i ponosno je primao čestitke.

Darovi iz manastira Kaona

I badnjaci, ali i sve drugo što ide uz njih, u Hag su dopremljeni iz manastira Kaona, zahvaljujući tamošnjem svešteniku Ljubinku, koji je sve poslao autobusom sa napomenom da je to “Blagoslov iz Srbije”.- Svaki Srbin je uzeo po parče badnjaka i jabuku koje je posle svečanosti odneo u svoju ćeliju – otkriva izvor i dodaje da je posle unošenja badnjaka uslijedila molitva i pričest koju su primili svi srpski optuženici.

“Tamo daleko”

Zahvaljujući svešteniku Bilbiji, proslava Božića je završena uz zvuke gitare, a počelo se sa starom srpskom pjesmom “Tamo daleko”. Juče su Srbi, svako na svom spratu, organizovali prigodne svečane ručkove, uključujući i pečenje na koje su bili pozvani ne samo optuženici drugih vjera, već i stražari.

Izvor: Press

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender