03. 08. 2021.
Srebrenica: Prijem povodom Dana i krsne slave Republike Srpske

Srebrenica: Prijem povodom Dana i krsne slave Republike Srpske

Srebrenica: Prijem povodom Dana i krsne slave Republike Srpske

Odata je pošta narodnom poslaniku u tadašnjoj Skupštini BiH iz ovog mjesta Goranu Zekiću koji je ubijen na početku rata, kao i svim nastradalim srpskim borcima i civilima u posljednjem ratu u BiH.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović rekao je da je današnji prijem prilika da se uputi poruka mira i pozove na slogu i razumijevanje među ljudima.

Pavlović je istakao da predstavnici međunarodne zajednice u BiH nisu osudili bizarne poruke mržnje koje su bošnjačka udruženja uputila na morbidnim razglednicama Srbima zaposlenim u ovoj, a kasnije i u još nekoliko opština kao i predsjedniku Republike Miloradu Dodiku i predsjedniku Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović.

„Te poruke mržnje prema srpskom narodu oni /predstavnici međunarodne zajednice/ nisu osudili i time su pokazali pristrasnost i neobjektivnost“, rekao je Pavlović.

On je ukazao na težak položaj srpskog naroda i njegovu neravnopravnost u ovoj sredini i pozvao srpski narod u Srebrenici da čuva nacionalni identitet, vjeru, jezik i svoje pismo – ćirilicu.

„Republika Srpska je izraz želje i volje srpskog naroda, najveća tekovina srpske politike u 20. vijeku i garant srpskog opstanka zapadno od Drine. Ne smije se dozvoliti revizija istorije na ovim prostorima koju pokušavaju da nametnu bošnjački krugovi iz Sarajeva. Ne smiju se zaboraviti srpske žrtve za slobodu ovih prostora od Kosova, preko Soluna, Kragujevca, Jasenovca, pa do posljednjeg rata u BiH“, poručio je Pavlović.

On je pozvao srpski narod na slogu, sabornost i okupljanje oko Srpske pravoslavne crkve, kao na Badnji dan ove godine.

Paroh srebrenički Aleksandar Mlađenović rekao je da su mnogi počinili podvige dajući živote i dijelove tijela za srpsku slobodu i stvaranje Republike Srpske, a da je na današnjoj generaciji obaveza da je očuva i da su potrebni sloga, mir i međusobno razumijevanje, humanost i dobročinstvo.

„Treba da čuvamo našu Republiku Srpsku, a to ćemo najbolje činiti pridržavajući se savjeta Svetog vladike Nikolaja Velimirovića da se Srbi obože, slože i umnože“, poručio je protojerej Mlađenović i pozvao mlade da sklapaju brakove, formiraju porodice i rađaju potomstvo.

Podsjećajući na put stvaranja i priznavanja Republike Srpske, sekretar srebreničke Boračke organizacije Miloš Milovanović rekao je da se, osim onih koji su dali živote i dijelove tijela za Republiku Srpsku, ne smije zaboraviti i veliki broj neopravdano osuđenih Srba.

„Oni izdržavaju dugogodišnje kazne i bore se da dokažu istinu o uzrocima rata, njegovom toku i srpskim žrtvama, da promijene nametnutu jednostranu sliku o ratu u BiH kojom je svijetu predstavljeno da su stradali samo Bošnjaci. NJima treba pružiti pomoć da dokažu nevinost i oslobode se kazni koje su nezakonito izricane, a treba pomoći i njihovim porodicama“, poručio je Milovanović.

U programu su nastupili i članovi guslarske sekcije iz ovog mjesta i jedan od najboljih mladih srpskih guslara Dušan Pejić.

Članovi ove sekcije pročitali su veći broj citata znamenitih ličnosti iz zapadnoevropskih država koji govore o podvizima i junaštvima srpske vojske kroz istoriju, te o propagandi i pripremama Austrougarske da napadne Srbiju pred početak Prvog svjetskog rata.

Na kraju programa pročitana je čestitka koju je predsjednik Srpske Milorad Dodik uputio građanima povodom Dana i krsne slave Republike Srpske.

Današnji prijem organizovali su lideri srpskih stranaka i Srpska crkvena opština Srebrenica, a prisustvovali su srpski predstavnici političkog, privrednog, kulturnog i duhovnog života ove opštine.

Prijemu nisu prisustvovali bošnjački članovi opštinskog rukovodstva i zaposleni u privredi, ustanovama i institucijama koji ne žele da učestvuju u obilježavanju Dana Republike Srpske.

Pavlović je rekao da svojim nedolaskom na današnji prijem Bošnjaci iz Srebrenice nastavljaju da negiraju Republiku Srpsku, pokazuju svoj odnos prema njoj iako žive u njoj i koriste sva zakonska prava u ovoj republici.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender