03. 08. 2021.
Banjaluka: Krali stoku sa pašnjaka i iz štala

Banjaluka: Krali stoku sa pašnjaka i iz štala

Toplota i suša u decembru kakva se ne pamti

Naime, u posljednjem mjesecu prošle godine bilo je vrlo malo padavina, osim na jugu Hercegovine.

Podaci Hidrometeorološkog zavoda RS pokazuju da je Gradiška bila bez padavina, a veoma malo ih je bilo i u Banjaluci i Doboju, te Mrkonjić Gradu.

Najviše padavina zabilježeno je u Nevesinju, Gacku i na Čemernu te Trebinju i Bileći, dok je u svim drugim krajevima bilo znatno sušnije.

Temperature iznad prosjeka obilježile su i početak januara 2014. godine.

Najtopliji dan je bio 5. januar kada je maksimalna temperatura iznosila čak 19 stepeni C i tada je Banjaluka bila jedan od najtoplijih gradova u Evropi.

Dok je u sjevernoj Americi jedna od najhladnijih zima uz ekstremno niske temperature i velike sniježne padavine, u Evropi, a i našem regionu je pravo proljetno vrijeme.

Zapad Evrope je bio zahvaćen nekoliko puta jakim olujama s Atlantika koje su donijele obilne kiše i jake vetrove. U ostalim predjelima Evrope vrijeme je bilo uglavnom stabilno.

Kontinent je veći dio decembra i početkom januara bio pod uticajem jakog anticiklona (polja visokog pritiska) koji je održavao stabilno vrijeme i pravio tzv. bloking situaciju.

Ujedno se održavao i stalni transport toplog vazduha s jugozapada. Jak anticiklon je blokirao prodor hladnog vazduha sa sjevera, a zato je u većem dijelu Evrope znatno toplije od prosjeka.

Ujedno, bloking se odrazio i na prodor vlažnih vazdušnih masa sa Atlantika koje su dolazile samo do Britanije i zapada Evrope, ali ne i u unutrašnjost kontinenta.

Ovakvi vremenski uslovi donijeli su nam prave proljetne temperature na kraju prošle i početkom ove godine.

Stabilna zimska situacija pogoduje formiranju česte magle, pogotovo u ravničarkim predelima oko rijeka i po kotlinama.

Tako je sredinom decembra bilo dosta magle i ujedno hladnijeg vremena.

Od 20. decembra 2013. jačalo je južno strujanje (jak jugo) u našem regionu, kada se nakratko anticiklon narušio i došlo je do formiranja ciklona u zapadnom Sredozemlju.

To nam je donijelo neobično toplo vrijeme koje se održava skoro 20 dana.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender