24. 07. 2021.
Koji sportovi su najbolji za psihičko zdravlje?

Koji sportovi su najbolji za psihičko zdravlje?

Koji sportovi su najbolji za psihičko zdravlje?

Pokušajte da praktikujete jednu od njih, bar dva puta nedjeljno. Pozitivan rezultat sigurno neće izostati.

Džoging je odličan za kondiciju, ali i za koordinaciju pokreta. Pošto se obično trči na otvorenom možete izabrati različite terene i staze.

Plivanje u potpunosti opušta. Osjećaćete stalnu stimulaciju vodom po koži, a svaki pokret će aktivirati neku grupu mišića.

Vožnja rolera gdje je najbitnija ravnoteža i ojsećaj za ritam. Vožnja rolera poboljšava kinesteziju- primjećivanje sitnih detalja.

Šetnja ili brzo hodanje poboljšavaju koordinaciju pokreta. Zbog toga što se obično upražnjavaju na otvorenom sva čula su aktivna.

Vožnja bicikla je odličan sport za izdržljivost, kojim se vježba ravnoteža, ali i sposobnost koordinacije pokreta.

Aerobik ne samo da pojačava izdržljivost i držanje, već i pokretljivost, koordinaciju pokreta, osjećaj za ritam i orijentaciju u prostoru.

Penjanje prilikom kojeg tijelo izvodi funkcije koje su nam urođene. Tada istovremeno radi više grupa mišića čineći tzv. “funkcionalni lanac”, koji upravlja mozgom pomoću neuromuskularne navigacije.

Ples: standardni, latino, hip hop, zumba ili salsa su odlični vežbe “za mozak”, fleksibilnost mišića, osjećaj za ritam, brzinu i sposobnost reakcije.

Brzo hodanje na skijama je idealan sport izdržljivosti kojim se trenira cijelo tijelo. Hodanje po snijegu je i pravi izazov za mozak, pošto morate i da se orjentišete u prostoru.

/Narodni lijek/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender