24. 07. 2021.

Neizvjesne konstitutivne sjednice opština na sjeveru Kosova

U iščekivanju odluke, predsjednici ove četiri opštine izabrani na lokalnim izborima na Kosovu, članovi Građanske inicijatve Srpska, odbijaju nalog kosovskog ministarstva lokalne administracije da na pozivnicama i papiru sa tekstom zakletve bude logo “Republike Kosovo”.

Načelnik Sjeverne Mitrovice Krstimir Pantić je za prethodnu sjednicu Skupštine opštine, koja je trebalo da bude održana prije petnaestak dana, a odgođena je na zahtjev Kancelarije EU, uputio poziv na kome je bio istaknut logo Kosovske Mitrovice – ikona Svetog Dimitrija.

On je ponovio da neće mijenjati izgled pozivnice i da neće prihvatiti ultimatume Prištine.

Načelnik opštine Zubin Potok Stevan Vulović predložio je da na pozivnici bude istaknut logo sa oznakom Brnjaka /brana/ i četiri S.

Oliver Ivanović u ime Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda smatra da nema mjesta veličanju bilo čijih simbola.

“Moramo biti popustljivi i mi i Priština. Moramo naći rešenje koje će omogućiti da se skupštine konstituišu i da počnu sa realizacijom predizbornih obećanja”, kaže Ivanović, ocjenjujući da je svima jasno da su izbori održani po kosovskim zakonima i da se ti zakoni moraju primjenjivati.

Prema njegovoj ocjeni, problem je u tome što još nije utvrđen statut zajednice srpskih opština. “To pitanje se moralo davno rešiti, pre održavanja lokalnih izbora”, kaže Ivanović.

Zvaničnici Srbije najavili su da će se beogradska delegacija na današnjim i sutrašnjim pregovorima sa Prištinom u Briselu zalagati da konstituisanje četiri srpske opštine na sjeveru Kosova bude obavljeno na statusno neutralan način i da primjer Gračanice, u kojoj je polaganje zakletve i potpisivanje izjava obavljeno na papiru sa logom “Republike Kosovo” ne smije da bude primijenjen.

Šef prištinske delegacije Edita Tahiri, pred polazak u Brisel, izjavila je da je “sve jasno” i da nema pregovora o pitanjima koja su već riješena.

“Konstituisanje opština na sjeveru Kosova mora se izvršiti u skladu sa važećim zakonima Republike Kosovo”, izjavila je ona, odbacujući bilo kakvu mogućnost da zajednica srpskih opština dobije izvršne nadležnosti.

Ona je rekla da će to biti “nevladina organizacija kao i sve druge nevladine organizacije”, dodajući da taj stav podržavaju “prijatelji” Kosova, članice kvinta grupe i SAD.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender