05. 08. 2021.
Dešifrovana tajna zakletva italijanskih mafijaša

Dešifrovana tajna zakletva italijanskih mafijaša

Dešifrovana tajna zakletva italijanskih mafijaša

Tekst ispisan specijalnim slovima pripada kriminalnoj mreži iz Kalabrije – Ndrangeti, na jugu Italije, koja važi za najveću organizaciju za krijumčarenje kokaina u Evropi. Kako prenosi BBC, “dokument” je pronađen tokom istrage ubistva visokog profila u Rimu, u januaru prošle godine.

“Otkriveni tekst pokazuje da iako se bave velikim biznisom i predstavljaju kriminalnu grupu sa globalnim prisustvom, mafijaši i dalje koriste arhaične sisteme”, rekao je Renato Korteze, šef interventne policijske jedinice u Rimu.

Tekst sadrži detalje o polaganju zakletve prilikom primanja novih članova u mafijaški klan poznat kao klan San Luka.

“Riječ je o zakletvi koju novajlija treba da odrecituje kako bi postao član Ndragete”, objasnio je Korteze, dodajući da je to prvi takav dokument koji je otkriven u Rimu.

Tekst zakletve ispisan na tri stranice azbukom koja je mješavina arapskih, ćiriličnih i kineskih karaktera, pronađen je zajedno sa oružjem i municijom.

Dešifrovala su ga dva policajca, ljubitelja enigmatike, kojima je trebalo nekoliko sedmica da razbiju kod.

Ndrangeta trenutno važi za najmoćniju mafijašku organizaciju u Italiji, ispred sicilijanske koza nostre. Kriminalna mreža obavlja poslove širom Evrope i sarađuje sa kolumbijskim narko kartelima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender