25. 07. 2021.
Dodik: Unutrašnji konsenzus ili raspad BiH

Dodik: Unutrašnji konsenzus ili raspad BiH

Dodik: Unutrašnji konsenzus ili raspad BiH

Dodik je objasnio da je BiH kao ovakva nepoželjna, ne samo za Srbe, već i za Bošnjake i Hrvate, jer i oni imaju svoje zahtjeve.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci žele veću BiH, što se nikad neće desiti, Hrvati su nezadovoljni što su “devastirani i majorizovani”, a Srbi, jer su Republici Srpskoj otete nadležnosti koje je dobila međunarodnim ugovorom.

“Ovakva skupa, neželjena i neefikasna BiH nikome ne treba. Ona je ovdje još jedino da ostvari frustracije nekih međunarodnih zvaničnika koji smatraju da ona mora opstati po svaku cijenu”, rekao je Dodik novinarima na prijemu koji je u Brčkom priredio povodom Dana i krsne slave Republike Srpske Svetog arhiđakona Stefana.

On je rekao da Republika Srpska može biti ponosna na svoju autonomiju i svoj stepen samostalnosti.

“Mi poštujemo Dejtonski sporazum i naši legitimni zahtjevi nisu protivni tom sporazumu, pošto mi i želimo da obezbijedimo samostalnost, poštujući ono što je napisano u Dejtonskom mirovnom sporazumu”, istakao je Dodik.

Republika Srpska trajna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da je Republika Srpska trajna, a ne slučajna pojava na ovim prostorima.

Dodik je na proslavi Dana Republike Srpske i njene krsne slave Svetog arhiđakona Stefana u Brčkom, istakao da je Srpska nastala kao dio volje naroda koji je izražavao strah od raspada Jugoslavije.

Podsjetivši da su Srpsku marginalizovali visoki predstavnici međunarodne zajednice i da su joj u tom periodu uskraćena mnoga prava i ovlaštenja, Dodik je istakao da Republika Srpska nije ovdje da bi ikome činila zlo.

“I oni koji je ne vole mogu normalno da žive u njoj, pod uslovom da poštuju njene zakone”, poručio je Dodik i dodao da će Srpska, protivili se tome neki ili ne i ubuduće slaviti 9. januar kao svoj dan i krsnu slavu.

On je istakao da je Republika Srpska, pored distrikta, jedina samoodrživa zajednica u BiH i da i u promijenjenim političkim prilikama Srpska i distrikt Brčko funkcionišu bez uplitanja stranog faktora.

Dodik je naglasio da ovakva BiH ne pruža ono što se od nje očekuje i donosi samo probleme.

“Niko u BiH nije zadovoljan kako funkcioniše ova država. Njom su nezadovoljni i Bošnjaci i Hrvati i Srbi. U njoj postoje budžeti koji ne dodiruju stvarnost u Republici Srpskoj, a ni u distriktu Brčko”, rekao je Dodik u obraćanju okupljenim zvanicama.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je zadovoljna onim što je potpisano u Dejtonu, ali ne i onim što je kasnije činjeno na skrnavljenju tog sporazuma.

Predsjednik Republike Srpske priredio je danas prijem u hotelu “Jelena u Brčkom” povodom Dana Republike Srpske i njene krsne slave.

Zvanice na prijemu, kojem je prisustvovalo više ministara u Vladi Republike Srpske i gradonačelnik Brčkog Anto Domić, pozdravili su i predsjednik Skupštine distrikta Đorđa Kojić i protojerej stavrofor Dragan Ćirković, koji je uz sasluženje više sveštenika obavio obred lomljenja slavskog kolača.

U muzičkom dijelu programa nastupio je Hor “Sveti Stefan Dečanski” koji djeluje pri brčanskom crkvenom hramu Uspenija presvete Bogorodice.

Prethodno su na spomenik srpskim braniocima Brčkog položeni vijenci.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender