30. 07. 2021.
Gradonačelnik Londona: Njemačka je kriva za Prvi svjetski rat

Gradonačelnik Londona: Njemačka je kriva za Prvi svjetski rat

Gradonačelnik Londona: Njemačka je kriva za Prvi svjetski rat

Džonson je u autorskom tekstu pod naslovom “NJemačka je počela Veliki rat, ali ljevica ne može da podnese da to kaže” za britanski list “Telegraf”, kritikovao laburiste za pokušaj minimiziranja uloge NJemačke u Prvom svjetskom ratu i pripisivanje krivice Srbiji za njegov početak.

On je ocijenio da je na stogodišnjicu Prvog svjetskog rata, više nego ikada ranije, veoma važno da se prema istini odnosi sa poštovanjem.

“Jedan od razloga zbog kojih sam konzervativac jeste da, na kraju krajeva, jednostavno ne mogu da podnesem intelektualnu neiskrenost ljevice… Činjenica je da Laburistička partija vjeruje da nije pristojno da se to pomene”, naveo je DŽonson.

On je rekao da je stranački portparol za resor obrazovanja Tristram Hant nedavno, u članku za “Obzerver”, krivicu za Veliki rat misteriozno prebacio na Srbe.

“Hant je u tekstu, koji zaslužuje Nobelovu nagradu za glupost, misteriozno uperio prst u Srbe. Optužio je Ruse. Optužio je Turke zbog toga što nisu uspjeli da sačuvaju Otomansko carstvo, a u jednom trenutku sugerisao je da smo preoštri prema ratobornoj junkerovskoj klasi”, istakao je DŽonson.

Gradonačelnik Londona naglašava da je “NJemačka bila ta koja je pogurala Austriju da krene u rat protiv Srbije, objavila rat Rusiji 1. avgusta 1914. godine, zaključila da je neophodno izvršiti invaziju na Luksemburg i NJemačka je bila ta koja je aktivirala plan ‘Šlifen’, razvijen 1905. godine, i poslala svoje trupe da se probiju kroz neutralnu Belgiju u Francusku”.

“Zašto je bilo neophodno da se nekakav lom u Sarajevu proširi invazijom na Francusku, pobogu? Nije bilo potrebno. Pokretačka sila iza tog pokolja bila je želja njemačkog režima da izrazi sudbinu NJemačke kao velike evropske sile i da stekne prestiž i međunarodni ugled koji dolazi sa statusom carstva.

Zato je Tirpic stalno povećavao njemačku flotu – uprkos naporima Britanije da se okonča trka u naoružanju. Zato su pokušali da zastraše Francusku slanjem ratnog broda u Agadir 1911. Godine. Da sumiramo, zbog toga su milioni umrli u rovovima zapadnog fronta i na drugim mjestima – ukupno njih 15 miliona”, podsjetio je DŽonson.

Prema njegovim riječima, još veća tragedija za NJemačku i ostatak svijeta bila je u tome što se dvadeset godina poslije okončanja tog konflikta pojavio još jedan njemački lider koji je odlučio da obnovi suštinski isti vojno/politički cilj – masivnu ekspanziju njemačkog uticaja u Evropi i šire.

“Iako je Hitler bio gadniji i veći militarista od Kajzera, nije slučajnost što je primijenio veoma sličan plan – prvo da se eliminišu Francuska i manje zemlje, a potom da se udari na Rusiju”, naveo je DŽonson.

On je naglasio da je u oba rata, u borbi protiv tih bolesnih ambicija, živote izgubilo mnogo Britanaca, vojnika i civila.

“U suštini, oni su se borili na strani desnice i ne treba da bude zabranjeno da se ta činjenica izgovori. Drugi svjetski rat proizašao je neumoljivo iz Prvog, a u oba rata, plašim se da teret odgovornosti najvećim dijelom počiva na njemačkim ramenima. Ne treba da bude zabranjeno da se ta činjenica danas izgovori – ne samo zbog istine, nego i zbog NJemačke u 2014. godini”, navodi DŽonson.

On je ocijenio da je “Hant kriv zbog toga što priča potpune gluposti, te da se ispod njegovog smušenog lupetanja o `višestrukim istorijama` nalazi ono za šta on zamišlja da je ljubaznost”.

“Svi želimo da zamišljamo NJemačku kakva je danas – divna, miroljubiva, demokratska zemlja i jedan od naših najvećih prijatelja i partnera u svijetu; zemlja sa impresivnim tehnološkim dostignućima; mjesto bez premca kada je riječ o kulturnom bogatstvu i civilizaciji. Ono što Hant ne shvata u svom probirljivom ljevičarskom zavaravanju, jeste da on vrijeđa ogromna duhovna ostvarenja savremene NJemačke”, ocijenio je DŽonson.

Prema njegovim riječima, Nijemci su danas takvi kakvi jesu zato što su iskreni prema sebi samima i zato što su u posljednjih 60 godina prolazili kroz agoniju priznavanja užasa koji su počinili i oni to ne guraju pod tepih.

“Oni ne optužuju Srbe da su krivi za rat od 1914. do 1918. godine. Oni ne optužuju ni Ruse, ni Turke. Oni znaju kakvu su cijenu platili zbog militarizma 20. vijeka. Oni ne pokušavaju da ublaže ili podijele krivicu za konflikt. Oni su to pokušali u tridesetim i znaju da taj put vodi u ludilo. Nijemci znaju istinu o svjetskim ratovima i o svojoj ulozi. Oni su to naučili i promijenili su se. Bilo bi katastrofalno ako bi ta istina danas bila zamućena”, ocijenio je DŽonson.

Ako Tristram Hant, kaže DŽonson, ozbiljno negira da je njemački militarizam bio u korijenu Prvog svjetskog rata, onda on nije prava osoba za posao koji obavlja, ni u opoziciji, ni u vladi i treba da podnese ostavku, a ako to ne negira, onda treba dati pojašnjenje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender