15. 06. 2021.

Tešanovićeva: Pronatalitetna politika daće rezultate za 20 godina

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović izjavila je Srni da su Vlada i Ministarstvo prepoznali problem nedovoljnog rađanja djece, te da su u vezi sa tim preduzete mjere, ali da se prvi vidljivi rezultati mogu očekivati tek nakon 15 do 20 godina njihove intenzivne primjene.

“Ovo je oblast koja traži i stalno praćenje i reagovanje u datom momentu na ispoljene probleme, te je neke mjere potrebno stalno dopunjavati. Svih ovih godina problem je bio nedostatak kvalitetnih podataka o stanovništvu, starosti, migracijima i slično. Mnogo toga trebalo bi da bude jasnije sa podacim dobijenim na popisu stanovništva”, rekla je Tešanovićeva.

Govoreći o mjerama pronatalitetne politike, Tešanovićeva je pojasnila da Ministarstvo u saradnji sa Javnim fondom za dječiju zaštitu Republike Srpske provodi projekat koji se odnosi na jednokratne novčane naknade svim majkama koje u tekućoj godini rode treće, odnosno četvrto dijete.

“Ovaj projekat realizuje se od 2006. godine. Svakoj majci koja rodi treće dijete, Ministarstvo porodice omladine i sporta preko Javnog fonda dječije zaštite Republike Srpske isplaćuje jednokratni iznos, koji u 2013. godini iznosio 600 KM. Svakoj majci koja rodi četvrto dijete isplaćuje se jednokratni iznos od 400 KM”, navela je Tešanovićeva.

Ona kaže da Ministarstvo realizuje i projekat subvencionisanja kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove koje odobri Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske.

“Mladi do 35 godina koji dobiju stambeni kredit u IRB-u imaju pravo na subvenciju od jedan odsto kamate koju isplaćuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta putem poslovne banke koja je plasirala ovaj kredit, i to na mjesečnom nivou”, istakla je Tešanovićeva.

Ona je naglasila da je od 2008. godine do danas u okviru ovog projekta odobreno više od 1.850 subvencija, za šta je izdvojeno više od tri miliona KM.

“Na prijedlog Ministarstva porodice, omladine i sporta, prilikom određivanja kriterijuma za dodjelu stambenih kredita IRB-a Republike Srpske, porodice sa djecom, te mladi bračni parovi svrstani su u povlaštene grupe, te u startu imaju nižu kamatnu stopu u odnosu na ostale. Kada se tome doda i navedena subvencija od jedan odsto kamatne stope, onda se da zaključiti da su to mjere koje mladima i porodicama sa djecom mnogo olakšavaju rješavanje stambenog pitanja”, rekla je Tešanovićeva.

Prema njenim riječima, uzimajući u obzir da je prioritet dat mladima i mladim bračnim parovima, ova mjera ima pronatalitetni karakter.

“S ciljem smanjenja troškova roditeljstva, Ministarstvo nabavlja i udžbenike za odlične učenike od trećeg do devetog razreda iz višečlanih porodica”, dodala je Tešanovićeva.

Prema njenim riječima, s ciljem zadovoljenja potreba djece za odmorom i rekreacijom, te poboljšanja korišćenja slobodnog vremena djece i roditelja, Ministarstvo porodice, omladine i sporta je u 2012. godini podržalo izgradnju dječijih igrališta u četiri opštine Republike Srpske – Kotor Varoši, Tesliću, Šamcu i Pelagićevu, za šta je izdvojeno ukupno 20.000 KM.

“Ministarstvo izdvaja sredstva i za opremanje vrtića, kako bi djeca što kvalitetnije provodila vrijeme u predškolskim ustanovama”, dodala je Tešanovićeva.

Govoreći o nematerijalnim mjerama populacione politike, Tešanovićeva je podsjetila da Ministarstvo provodi kampanju “Porodica za pet”, s ciljem promocije važnosti očuvanja porodice i potrebe većeg rađanja u Republici Srpskoj.

Ona je navela da su u okviru te kampanje u 2012. godini organizovane manifestacije, obilježavanje međunarodnih praznika značajnih za porodicu, a posebno se istakla realizacijom manifestacije “Konferencija beba”, koja se svake godine tokom juna održava u opštinama širom Republike Srpske.

Tešanovićeva je naglasila da Ministarstvo prati demografska kretanja u Republici Srpskoj i analizira mjere iz oblasti populacione politike koje se primjenjuju, među kojim je i finansijska pomoć pri liječenju neplodnosti bračnih parova.

Ona je podsjetila da se dva pokušaja vantjelesne oplodnje finansiraju iz Budžeta Republike Srpske. “Na inicijativu Ministarstva porodice, omladine i sporta Vlada je usvojila zaključak da opštine u Srpskoj u budžetima planiraju sredstva za treći pokušaj vantjelesne oplodnje, što bi bio značajan pomak, ako se ima u vidu da danas sve veći broj bračnih parova ima problem steriliteta”, dodala je Tešanovićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender