05. 08. 2021.
Knjigu u šake: Čitanje je dobro za mozak!

Knjigu u šake: Čitanje je dobro za mozak!

Knjigu u šake: Čitanje je dobro za mozak!

Čitanje romana može da izazove stvarne i mjerljive promjene u mozgu koje mogu da potraju i do pet dana nakon čitanja, objavili su američki naučnici.

Novo istraživanje stručnjaka s univerziteta Emori pokazalo je da uživanje u literaturi može da osnaži veze između moždanih ćelija i stvori trajne neurološke promjene, slično kao mišićno pamćenje.

Promjene su uočene u lijevom temporalnom korteksu, dijelu mozga odgovornom za jezik, kao i u glavnoj osjetljivoj zoni mozga. Neuroni ove zone povezani su s podsticanjem svijesti da misli da radi nešto što zapravo ne radi, fenomen poznat kao “simulirana spoznaja“.

citanje 1

Na primjer, samo zamišljanje da trčimo može da aktivira centre u mozgu povezane s trčanjem.

– Neurološke promjene koje smo otkrili, povezane s tjelesnim senzacijama i sistemom pokreta, ukazuju na to da čitanje romana može da se prenosi u tijelo čitača. Od ranije smo znali da nas dobra priča može u prenesenom značenju da nas ”uvuče u kožu nekog lika”, a sada znamo da se stvarno nešto događa i na biološkom nivou – rekao je profesor neurologije Gregori Berns, glavni autore studije, piše Telegraf.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender