28. 07. 2021.
Ko više pati poslije raskida – žene ili muškarci?

Ko više pati poslije raskida – žene ili muškarci?

Ko više pati poslije raskida – žene ili muškarci?

Za neke osobe raskid može da izazove razarajuće posljedice, a to se posebno odnosi na muškarce koji više pate zbog ljubavnih jada nego žene.

Nedavno istraživanje, čiji su rezultati objavljeni na britanskom sajtu Singles Elite, pokazalo je da je jači pol osjetljiviji kada su u pitanju osjećanja.

Gotovo svi ispitanici su priznali da su u jednom trenutku svog života patili zbog ljubavi, ali je među onima koji su raskid doživjeli veoma bolno bilo 25 odsto više muškaraca nego žena.

Na pitanje kako objasniti veću patnju kod jačeg pola, psiholog Vibke Neberič odgovara da bi razlog mogao biti to “što najčešće žene preuzimaju inicijativu za raskid.

“Muškarci imaju, takođe, tendenciju da preuveličavaju osjećanja koja prema njima gaje njihove partnerke, a poznato je da ko visoko leti, nisko pada”, dodao je on.

Svako pati na svoj način poslije raskida, ali ništa ne boli kao saznanje da smo odbačeni zbog drugog/druge. Naime, 80 odsto ispitanika smatra da je to najbolniji “udarac” u slučaju raskida.

Ljubavna patnja je legitimna bol koja može da uzrokuje prihičke, ali i fizičke probleme. Proces ozdravljenja može da traje nedjeljama, mjesecima, pa čak i godinama.

U takvim trenucima, 61 odsto muškaraca i 76 odsto žena traže pomoć prijatelja. Hrana se najčešće koristi kao tenutno okrepljenje, ali nikad kao pravo sredstvo za utjehu.

Jer, da čokolada može da zakrpi slomljeno srce, svi bi odmah posegli za njom. Većina žena ne voli da gnjavi svoje okruženje i više voli da plače u samoći (54 odsto), dok se muškarci više koncetrišu na rad (44 odsto). Ima i onih koji izliječenje traže u osveti, hladnoj, proračunatoj osveti, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender