30. 07. 2021.
Skupština Grada danas o budžetu za 2014.

Skupština Grada danas o budžetu za 2014.

Naknade banjalučkih odbornika umjesto 850 biće oko 800 KM

Naime, tim novim zakonom, koji je usvojen u oktobru prošle godine u Narodnoj skupštini RS, visina naknade može da iznosi do 65 odsto od prosječne plate u gradskoj upravi ili opštini isplaćene u prethodnoj godini, ne uključujući plate funkcionera.

Iako u Gradskoj upravi Banjaluke još nisu ozvaničili smanjenje naknada, zbog toga što nije utvrđen prosjek plate u prošloj godini, tamošnji odbornici su izračunali svoja nova primanja, koja će biti manja za oko 50 KM.

„Sa 850 maraka, koliko je naknada iznosila, ona bi sada trebalo da bude oko 800 KM“, kazao je Milenko Jaćimović, odbornik NDP-a u banjalučkoj skupštini. On smatra kako smanjenje nije drastično, ali i upozorava da bi ono moglo biti i „mač sa dvije oštrice“ po pitanju pojednih odbornika, koji su sve više okrenuti odborničkim zadacima, na štetu svojih profesionalnih zanimanja.

„Petnaest do dvadeset dana smo vezani za poslove kako za Skupštinu grada, tako i za rad na terenu, koji je obavezan“, kazao je on i dodao da se rad odbornika u Banjaluci ne može porediti s nekim manjim opštinama.

Pored toga, „tanje“ naknade mogu da očekuju i odbornici u Doboju, čiji je iznos, takođe zbog toga što nije obračunata plata radnika u Gradskoj upravi u prošloj godini, zasad nepoznat.

„Naknade će biti manje za 40 do 50 maraka u zavisnosti od prosječne radničke plate, koja se obračunava u januaru za prethodnu godinu. Pošto smo u 2013. godini imali smanjenje plata, postoji mogućnost da će paušali biti prilagođeni tom iznosu“, kazao nam je ranije Esmin Mahmutović, predsjednik Skupštine grada Doboja iz SDP BiH. Podsjećamo, za manje od godinu dana ovo će biti drugo smanjenje naknada u ovom gradu, pošto je ono već izvršeno u aprilu prošle godine sa 790 na 710 maraka. I u Prijedoru se još nije krenulo s primjenom novog zakona, ali prema najavama koje dolaze iz ovog grada, naknade mogu biti samo manje.

„Mi smo naknade stalno smanjivali i nikada ih nismo povećavali. Kroz program koji smo usvojili s ciljem smanjenja efekata svjetske ekonomske krize, a koja bi mogla uticati na budžet grada Prijedora, smanjili smo ih za 10 odsto i ta odluka na snazi je već tri godine“, kazao je Dražen Vrhovac, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Prijedora. Prema njegovim riječima, odbornici u ovom gradu primaju naknadu u iznosu od 630 maraka.

Sa druge strane, treba napomenuti da je novi zakon otvorio prostor da odbornici iz Kotor Varoša svoje naknade povećaju, a odluku o povišici već je usvojila Skupština.

„Primali smo 320, a sada su naknade 450 KM, s tim da smo se odrekli svih dnevnica od komisija, pa povećanje u stvari iznosi 50 maraka“, kazao je Ljubinko Trifković, odbornik u lokalnoj skupštini.

/Nezavisne novine/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender