03. 08. 2021.
Nikolić: Promijeniti izborne zakone na KiM

Nikolić: Promijeniti izborne zakone na KiM

Nikolić: Promijeniti izborne zakone na KiM

“Imamo veoma kratak rok da pokušamo ubijediti Evropsku uniju i Prištinu da se izmjeni izborno zakonodavstvo na Kosovu i Metohiji, i to na takav način da Srbi mogu da učestvuju na pokrajinskim izborima. Ako se to ne učini, ko je taj koji može da pozove Srbe da izadju na birališta? Ja to sigurno neću da uradim”, kazao je Nikolić za Večernje novosti.

Predsjednik Srbije izbornom zakonodavstvu na Kosovu i Metohiji zamjera i to što ne podrazumjeva neka automatska prava za srpsku manjinu, a pribojava se da će ponovo biti problema i s biračkim pravom raseljeneh Srba.

“Ne može Priština da se prvo složi da svi Srbi koji su interno raseljeni imaju pravo glasa, a da potom odbacuje sve njihove prijave”, kazao je Nikolić.

Na Kosovu bi krajem januara trebalo bi da se završe izborne reforme uoči redovnih izbora na jesen, a koje prati niz nedoumica u vezi sa učešćem Srba.

Jedna od njih je pitanje biračkog prava za oko 230.000 raseljenih sa Kosova.

Procjena je, kako navode Novosti, da najmanje polovina njih ima pravo glasa, ali postoje nagovještaji da bi Priština mogla da im onemogući da izadju na birališta, jer bi uz glasove raseljenih, Srbi u kosovskoj skupštini mogli da budu treća, a možda i druga politička snaga.

Osim ovog problema, tu je i pitanje raspodjele mandata, koje po postojećim pravilima, Srbima više ne garantuje i rezervisana i osvojena mjesta na osnovu izbornih rezultata, dodaje beogradski dnevnik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender