05. 08. 2021.
Godišnjica ubistva Srba na Glođanskom brdu

Novi Grad: Godišnjica stradanja 56 boraca VRS

Napad su na lokalitetu Suva Međa u Banjanima izveli pripadnici takozvane Armije BiH iz Cazinske Krajine.

U kapeli na mjesnom groblju u Poljavnicama, gdje je sahranjeno pet boraca poginulih na današnji dan 1993. godine, jutros je služen parastos.

Sveštenik Nebojša NJežić rekao je u prigodnoj besjedi da se ovih dana pravoslavni vjernici u božićnoj radosti prisjećaju svojih namilijih.

“Isto tako, i još više, treba da se sjetimo onih koji su svoje živote dali za nas i našu Republiku Srpsku, jer oni koji su ostali, dužni su da ih se sjećaju i to sjećanje prenose na buduće generacije. Ako ih zaboravimo, da li ćemo biti spremni kada stanemo pred lice Božije”, rekao je NJežić.

Parastos je služen i u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu, a zatim je položen vijenac kod Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Delegacije su položile vijence i na mjesnom groblju u Gornjoj Čađavici gdje je sahranjeno šest pripadnika Četvrtog bataljona koji su poginuli 11. januara 1993. godine.

Otac poginulog borca Predrag Umićević kaže da godine koje su protekle nisu ublažile bol. “Svaki dan je samo gore i teže, svaki dan sam stariji i žalosniji”, rekao je Umićević.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić rekla je da su stradali srpski borci heroji, koji su svojim životima gradili Srpsku, zadužili današnje generacije.

Predsjednik Boračke organizacije u Novom Gradu Marinko Gačić kaže da preživjeli saborci neće zaboraviti 11. januar 1993. godine. “Bio je to najteži udarac za Novogradsku brigadu u proteklom ratu”, prisjeća se Gačić.

Predstavnici opštinske Boračke organizacije, opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i opštine Novi Grad u četvrtak, 9. januara , kao i proteklih godina, posjetili su grobove trojice braće Marčeta koji su sahranjeni na groblju Lipe u Svodni, javljaju agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender