28. 07. 2021.
Novi sukobi u Kijevu

Novi sukobi u Kijevu

Novi sukobi u Kijevu

Do sukoba je došlo ispred suda u Kijevu, gdje se okupio veliki broj ljudi da bi čuo presudu u slučaju protiv članova jedne ultra-desničarske organizacije, koji su bili optuženi za organizovanje terorističke zavjere.

Nakon što je objavljena presuda, kojom su trojica ultranacionalista osuđeni na zatvorsku kaznu od šest godina za učešće u zavjeri za dizanje u vazduh statue sovjetskog revolucionara Vladimira Iljiča Lenjina 2011. godine, bjesni demonstranti su blokirali prolaz za autobuse koji su prevozili policajce.

Situacija je eskalirala pošto su demonstranti bacili boju na autobuse i počeli da ih ljuljaju. U izvještajima lokalnih televizijskih stanica su prikazani snimci na kojima se vide pretučeni demonstranti, među kojima je i Јurij Lutsenko, koji je navodno dobio udarac u glavu.

U Kijevu se već gotovo dva mjeseca održavaju protesti opozicije protiv odluke predsjednika Viktora Јanukoviča od 21. novembra da prekine pripreme o potpisivanju Sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom, već je umjesto toga u decembru postigao dogovor sa Rusijom, u skladu sa kojim je za Ukrajinu značajno smanjena cijena ruskog gasa.

Ukrajinska krajnja desnica igra aktivnu ulogu u proevropskom pokretu, kojeg oni vide kao protivtežu ruskom uticaju na Ukrajinu, navodi dopisnik Bi-Bi-Sija iz Kijeva, Dejvid Stern, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender