25. 07. 2021.
Preminuo Ariel Šaron

Preminuo Ariel Šaron

Preminuo Ariel Šaron

Šaron, koji bi sljedećeg mjeseca napunio 86 godina, bio je u komi osam godina.

NJegova porodica je bila kraj njega u posljednjim trenucima. Sinovi Šarona Gilad i Umri smenjivali su se kraj njegove postelje od 1. januara.

Šaron je bio u komi od januara 2006. godine kada je pretrpio moždani udar.

Nekoliko mjeseci prije nego što se razbolio Šaron je povukao izraelsku vojsku i evakuisao jevrejske naseljenike iz pojas Gaze u ljeto 2005. godine.

Bio je to šokantan preobražaj za lidera koji je dugo zagovorao naseljavanje okupiranih teritorija.

Osim po političkoj karijeri Izraelci će ga pamtiti i kao velikog vojnog vođu, koji se borio u četiri izrelska rata.

U ratovima 1967. i 1973. godine divizije koje je predvodio imale su ključnu ulogu u izraelskim uspjesima. Palestinci, međutim pamte da je označen djelimično odgovornim za masakr stotine njihovih sunarodnika u izbjegličkom logorima Sabra i Šatila u Libanu od strane libanske hrišćanske milicije 1983.godine.

Osamnaest godina kasnije izabran je za premijera, obećavši da će postići “bezbjednost i istinski mir”, podsjeća Bi- Bi-Si.

U početku je predvodio gušenje drugog palestinskog ustanka, intifade, u kome je poginulo više od 3.000 Palestinaca i 1.000 Izraelaca.

Kao premijer najprije je takođe promovisao izgradnju jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, a podstakao je i izgradnju kontroverzne barijere prema Zapadnoj obali, nakon talasa smrtonosnih napada palestinskih ekstremista, kako bi ih spriječio da uđu u Izrael.

Međutim 2005. uprkos oštrom protivljenju u Izraelu naredio je pomenuto povlačenje.

Ubrzo je napustio konzervativni Likud i osnovao centrističku Kadimu. Bio je na vrhuncu političke moći i na putu da ponovo postane premijer kada je pretrpio moždani udar i pao u komu iz koje se nikada nije povratio, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender