05. 08. 2021.
Zimsko proljeće napunilo ambulante

Zimsko proljeće napunilo ambulante

Zimsko proljeće napunilo ambulante

U banjalučkom Domu zdravlja kažu da im se posljednjih dana javljaju pacijenti svih uzrasta sa simptomima prehlade, viroza i respiratornih infekcija.

– Pojedini pacijenti se javljaju sa simptomima sličnim gripu, ali sezona gripa još nije počela – rekla je portparol Doma zdravlja Dušica Stanković.

U gradiškoj službi hitne pomoći kažu da nagle promjene vremena najviše škode hroničnim bolesnicima.

– Povećan je broj pacijenata, među kojima je mnogo onih sa infekcijama disajnih puteva, povišenom temperaturom i visokim krvnim pritiskom – rekla je načelnik porodične medicine gradiškog Doma zdravlja Biljana Ilić.

Ona je navela da su u ovom periodu posebno ugrožena djeca, čiji imuni sistem nije prilagođen virusnim infekcijama.

– Ima mnogo pacijenata sa virusom prehlade, a najmlađi se žale na mučninu, povraćanje, bolove u stomaku, dijareju, visoku temperaturu – rekla je Ilićeva.

U Službi gradiške hitne pomoći kažu da je broj oboljelih drastično povećan, pa se u toku deset dana javilo oko 700 pacijenata.

– U toku 24 časa u Hitnu pomoć se javilo 66 pacijenata, a najviše zbog akutne respiratorne infekcije i povišene temperature – rekao načelnik službe Hitne pomoći Zlatko Kotoraš i dodao da su pomoć zatražila i dva pacijenta koja su zadobila povrede od pirotehničkih sredstava.

Talas “zimske vrućine” koji je zahvatio Trebinje obara nove rekorde, pa je u službi hitne pomoći pregledano gotovo dvostruko više pacijenata nego inače.

– Znatno je povećan broj pregleda u ambulantama, ali i kućnih posjeta. Javljaju se pacijenti sa hroničnim tegobama, prvenstveno sa povišenim krvnim pritiskom – kažu doktori u trebinjskom Domu zdravlja.

I u prijedorskom Domu zdravlja potvrđuju da je toplo vrijeme neuobičajeno za ovo doba godine napunilo ambulante. Za sve koji osjećaju simptome prehlade, preporuka je da se ne liječe sami, pogotovo da na svoju ruku ne uzimaju antibiotike.

– U toku tridesetak dana već dva puta sam imala potpuno iste simptome prehlade. Pijem mnogo čajeva i jedem voće bogato vitaminom C, moraću da potražim pomoć ljekara – istakla je Prijedorčanka Snježana V.

Toplo i iduće sedmice

U RS se i iduće sedmice očekuju natprosječne temperature za ovo doba godine, ali sa nešto hladnijim jutrima, rekao je u petak Srni dežurni sinoptičar u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Draško Rudan.

On je naveo da se u ponedjeljak, 13. januara, očekuje hladnije jutro, ponegdje slab mraz i promjenljivo oblačno vrijeme, a tokom dana malo do umjereno oblačno i sunčano, piše Glas Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender