28. 07. 2021.

Ne odustajemo od spomen-krsta na Zlatištu, era nametanja je završena

“U BiH je završena era nametanja bilo kakvih odluka OHR-a i međunarodne zajednice, a pogotovo onih kojima bi predstavnicima srpskih žrtava rata bilo ko mogao da zabrani da na dostojanstven i hrišćanski način obilježe mjesto staradanja više od 6.000 poginulih Srba u i oko Sarajeva”, rekao je Dukić.

Reagujući na saopštenje OHR-a u kojem se navodi da se vjerski simboli ne smiju koristiti za podsticanje međuetničke napetosti, Dukić je zapitao zašto međunarodna zajednica i OHR ne reaguju na govor mržnje bošnjačkih udruženja u vidu “čestitki” na adrese zvaničnika Republike Srpske povodom Dana Republike, kao ni na svakodnevno vrijeđanje Srba i Republike Srpske, kao međunarodno priznatog entiteta u okviru BiH, koje u Federaciji BiH nazivaju “fašisoidnim” i “genocidnim”.

“OHR i međunarodna zajednica, takođe, su trebali već odavno da reaguju na činjenicu da Srbima u FBiH godinama zabranjuju da postavljaju spomen-ploče na mjestima i logorima gdje su Srbi ubijani, a vlasti Federacije čak i ne žele javno da priznaju da je u tom entitetu tokom rata postojalo 536 logora za Srbe”, napomenuo je Dukić.

Dukić pita i zašto OHR i međunarodna zajednica ne reaguju na spomenik poginulim pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane u Derventi, koji sadrži hrvatske vjerske i neprimjerene simbole iz vremena Nezavisne države Hrvatske , koji otvoreno vrijeđaju srpski narod u Srpskoj i demobilisane borce VRS.

On naglašava da međuetničku napetost podstiče zabrana vlasti FBiH jedino Srbima da u Federaciji obilježe svoja stratišta, a nikako namjera srpskih logoraša da na dostojanstven način obilježe mjesto stradanja ubijenih Srba u Sarajevu.

Govoreći o izgradnji spomen-krsta na Zlatištu, posvećenog ubijenim Srbima u Sarajevu tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, Dukić je rekao da Savez logoraša Srpske ima spremnu tehničku dokumentaciju za taj projekat.

“Uputili smo prijedlog Vladi RS, načelnicima sedam opština Sarajevsko-romanijske regije u vezi sa finansiranjem projekta, kao i pojedincima koji žele da pomognu izgradnju spomen-krsta”, naveo je Dukić.

Na spomen-krstu, visokom 26 metara, trebalo bi da budu uklesana imena više od 6.600 poginulih Srba u i oko Sarajeva.

Povodom Dukićeve najave o izgradnji spomen-krsta na Zlatištu iznad Sarajeva, iz OHR-a je saopšteno da se vjerski simboli ne smiju koristiti za podsticanje međuetničke napetosti.

“Sve institucije u BiH, uključujući institucije političkog, vjerskog i građanskog društva, treba da rade na pomirenju. Razočaravajuće je to da udruženjima poginulih i nestalih lica nedostaje razumijevanja za međusobna stradanja”, naveo je portparol OHR-a Eldar Subašić.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender