01. 08. 2021.
Obama prijeti vetom Kongresu

Obama prijeti vetom Kongresu

Obama prijeti vetom Kongresu

Obama smatra da bi nove sankcije predstavljale rizik za rješavanje problema nuklearnog programa te zemlje.

Povodom stupanja na snagu dogovora o ublažavanju sankcija Iranu 20. januara, Obama je naveo da je do toga došlo pošto su vlasti u Teheranu prvi put u posljednjoj deceniji pristale da zaustave dalji razvoj svog nuklearnog programa.

U saopštenju Bijele kuće se navodi da će SAD i druge države tada započeti proces umjerenog ublažavanja sankcija Iranu, dok će ta zemlja krenuti u sprovođenje sporazuma o prekidu nuklearnog programa.

Iran i šest svjetskih sila saglasili su se kako da sprovedu nuklearni sporazum postignut u novembru, sa rokovima koji počinju od 20. januara, javila je iranska državna agencija IRNA.

“Današnjim dogovorom postignut je konkretan napredak. Biće teško da se dođe do konačnog rješenja, ali zarad bezbjednosti naše nacije i cijelog sveta, sad je trenutak da damo šansu diplomatiji da uspije”, ocijenio je Obama.

Rojters podsjeća da se predsjednik SAD suočava sa snažnim pritiskom u Kongresu da se uvedu nove sankcije Iranu, kao “mjera osiguranja” da će Teheran poštovati dogovor.

Od ukupno 100 senatora, 58 je potpisalo zakonski prijedlog koji predviđa nove mjere kojima se zaustavlja dalja prodaja iranske nafte.

Obama je tim povodom rekao da će staviti veto ako Konges izglasa takav zakon, ali i naveo da je spreman na oštrije sankcije ako Iran ne bude ispunio dogovoreno.

“Uvođenje novih sankcija sada samo bi predstavljalo rizik za rješenje ovog problema na miran način i staviću veto na bilo koji zakon koji predviđa nove sankcije tokom perioda pregovaranja”, naglasio je Obama, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender