01. 08. 2021.

Održane konstitutivne sjednice na sjeveru Kosova

Skupštine opština su tokom noći konstituisane i u ostale tri opštine na sjeveru Kosova. Konstitutivne sjednice sve četiri opštine na sjeveru Kosova, prema izjavi Olivera Ivanovića lidera Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” (SDP) trebalo je da budu održane sinoć sa početkom u 22 sata.

RTS je javila nekoliko minuta poslije ponoći da su nakon cjelodnevnih konsultacija izabranih gradonačelnika sa predstavnicima EU na Kosmetu održane sjednice skupština četiri opštine na KiM. Dogovoreno da odbornici i gradonačelnici potpišu izjave po pravilima lokalne samouprave i prema Briselskom sporazumu.

Sjednice skupština četiri opštine na Kosovu i Metohiji održane su nakon cjelodnevnih konsultacija izabranih gradonačeknika sa predstavnicima EU na Kosovu koje je predvodio Samjuel Žbogar.

Prije postizanja dogovora, izabrani gradonačelnik sjevernog dijela Mitrovice Krstimir Pantić podnio je neopozivu ostavku, navodeći da “ne želi da nanosi štetu građanima i vlastima Srbije”, optužujući međunarodnu zajednicu za narušavanje statusne neutralnosti prilikom pokušaja da se pronađe rješenje za održavanje inaugurativnih sjednica skupština opština na sjeveru Kosova.

Sjednicom u Zvečanu predsjedavao je najstariji odbornik iz redova Građanska incijativa SDP Olivera Ivanovića Časlav Milisavljević, a odbornici su se nalazili u prostoriji u kojoj nije bilo nikakvih simbola. Bili su prisutni i predstavnici ministarstva lokalne administracije, OEBS-a, UN i EU.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Krstimir Pantić je, prema nezvaničnim informacijama, više puta obavio konsultacije sa ministrom bez portfelja u Vladi Srbije Aleksandrom Vulinom, ali je ostao pri stavu da “neće prihvatiti polaganje zakletve i potpisivanje izjave na papiru na kojem su oznake samoproglašenog Kosova”.

U Prištini su ranije saopštili da ukoliko skupštine ne budu konstituisane 11. januara, slijede novi lokalni izbori na sjeveru Kosova, piše Blic.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender