25. 07. 2021.
Pakistan: Nagrada mladom heroju

Pakistan: Nagrada mladom heroju

Pakistan: Nagrada mladom heroju

Ajcaz Hasan (15), stajao je sa drugovima ispred škole u jednom selu u okrugu Hangu u ponedjeljak kada su primjetili muškarca koji je opasan eksplozivom.

Iako su ga drugovi ubjeđivali da to ne čini, hrabri dječak je rješio da se suprotstavi napadaču, koji je uspio da aktivira eksplozivnu napravu, rekao je Ajcazov rođak. Dječak je preminuo nešto kasnije u bolnici, a u tom incidentu niko drugi nije ni poginuo niti je povrijeđen.

Ajcaz je spasao živote svojih drugara.

Kancelarija pakistanskog premijera Navaza Šarifa je juče saopštila da je predsjedniku Mamnunu Husainu uputila preporuku da “odobri dodjeljivanje nagrade Sitara-e-Šudžat (zvijezde za hrabrost) mučeniku Ajcazu Hasanu”.

“Hrabri čin mučenika Ajcaza je spasao živote više stotina učenika i postavio pravi primjer junaštva i patriotizma”, navodi se u saopštenju kancelarije premijera.

Dječakova pogibija je izazvala ogromnu pažnju pakistanske javnosti, a u tamošnjim novinama, televizijskim kanalima i društvenim medijima su mnogi zahtjevali priznanje za Hasanov hrabri čin, nazvavši dječaka herojem, uz zahtjev da mu bude dodjeljena najviše državno priznanje za hrabrost.

Pakistanska djevojčica Malala Jusafzai, kojoj su talibani pucali u glavu jer se zalagala za obrazovanje djevojčica, odala je sinoć poštu Ajcazu Hasanu, nazvavši ga “veoma hrabrim”.

“Žrtvujući sopstveni život, Ajcaz je sprečio smrt stotina nevine djece. Nadam se da će njegova žrtva doprinjeti da u mojoj zemlji zavlada mir”, rekla je Malala, koja je prošle godine bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir.

Otac poginulog Ajcaza, Mudžahid Ali, izjavio je povodom sinovljeve smrti: “Iako sam izgubio mog dragog sina, ne žalim zbog onoga što je učinio, herojski se ponio i ponosan sam na njegovu hrabrost”, javile su agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender