23. 07. 2021.
Produžen rok za završetak studija po starom programu

Produžen rok za završetak studija po starom programu

Produžen rok za završetak studija po starom programu

Kako su istakli u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, nedavno su na snagu stupile izmjene Zakona o visokom obrazovanju, zahvaljujući kojima je dato više vremena studentima koji ne pohađaju nastavu po bolonjskom procesu.

– Za završetak diplomskih studija u trajanju od četiri godine po starom programu studentima je produžen rok do kraja akademske 2014/15. godine – istakli su u resornom ministarstvu i naglasili da studenti koji su upisali diplomske studije u trajanju od pet ili šest godina mogu da ih završe najduže do 2017/18. godine.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, na univerzitetima je u 2012/13. godini, od ukupno 44.720 upisanih studenata, njih 2.923 studiralo po starom programu.

– Od ukupno 2.923 starih studenata, njih 2.188 je na Univerzitetu u Banjaluci, 652 na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, 81 je student Slobomir P univerziteta, a dva studenta na Univerzitetu Sinergija – podaci su Zavoda.

Predsjednik Unije studenata RS Predrag Govedarica rekao je da je na inicijativu Unije studenata prolongiran rok za završetak studija koji ne pripada “Bolonji”, jer je na njihovu adresu stigao veliki broj pritužbi.

– Mnogi studenti su se žalili da neće stići da završe studij i dobiju diplomu do oktobra 2014. godine, zbog čega su predstavnici Unije studenata učestvovali u svim radnim grupama o mijenjanju Zakona o visokom obrazovanju, i gdje smo se zalagali za prolongiranje ovog roka – rekao je Govedarica.

Prema njegovim riječima, još jedna godina je sasvim dovoljno vremena da studenti po starom programu završe fakultete.

Na fakultetima ističu da je među starim studentima najviše onih sa indeksom medicinskog, ekonomskog i pravnog fakulteta.

Bolonja

Posljednja generacija studenata po starom sistemu u RS upisana je akademske 2006/07. godine.

Svi univerziteti u Srpskoj počeli su od akademske 2007/08. godine da izvode nastavu po bolonjskom procesu.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender