05. 08. 2021.
Nisu tražene obustave istrage

Jovičić: MUP radi na rasvjetljavanju neriješenih ubistava

“Intenzivirani su kontakti sa Sipom i Tužilaštvom BiH u vezi sa istragama ubistava na području Istočnog Sarajeva, a dobra je saradnja i sa MUP-om Srbije na razmjeni bezbjednosno interesantnih informacija, pogotovo o težim oblicima krivičnih djela”, rekao je Jovičić novinarima u Banjaluci.

Na pitanje da prokomentariše informacije iz Srbije da su pomagači u ubistvu novinara Milana Pantića bila lica iz podzemlja u Srpskoj, a da je ubica isti kao u slučaju Ljubiše Savića Mauzera, Jovičić je odgovorio da je MUP Srpske ustupio određene informacije, ali da ne može da objelodani detalje.

“MUP Srpske je sa MUP-om Srbije radio na predmetu koji je poslije realizovan kroz predmet `Lutka`, u kojem je slobode lišen veći broj lica iz kriminalnog miljea, između ostalog, i članovi Elezove grupe”, naveo je Jovičić.

Jovičić je rekao da se ulaznom putanjom nastavlja istraga i u slučaju Fabrike glinice “Birač” iz Zvornika, te sa njom povezanih lica.

On je izrazio očekivanje da će istraga, iako veoma složena, tokom ove godine rezultirati podnošenjem još jednog broja izvještaja o počinjenom krivičnom djelu.

“Tokom 2013. godine podnijeli smo ukupno četiri izvještaja koja su utvrdila postojanje osnovane sumnje za 15 lica i ukupno 13 krivičnih djela, te za ukupno nanesenu štetu veću od 100 miliona KM”, precizirao je Jovičić.

On je napomenuo da je Vlada Srpske zauzela stav da se sačuvaju radna mjesta u Fabrici i održi kontinuitet proizvodnje i da se i tokom utvrđivanja odgovornosti za stanje u firmi uspjelo u tome.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je da MUP intenzivno radi na rješavanju svih neriješenih ubistava od rata pa do sada, a da se u saradnji sa Timom za ratne zločine rješavaju i ubistva počinjena tokom rata.

On je naglasio da je prioritetna istraga dva ubistva na području Istočnog Sarajeva, koja imaju političku dimenziju.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender