04. 08. 2021.
Aleksandra Makedonskog ubili vinom od čemerike

Aleksandra Makedonskog ubili vinom od čemerike

Aleksandra Makedonskog ubili vinom od čemerike

Prema dosadašnjim teorijama, Aleksandar je umro ili prirodnom smrću ili ga je neko otrovao tokom slavlja u vavilonskoj palati Nabukodonosora Drugog.

Leo Šip sa novozelandskog zavoda za toksikologiju iznio je teoriju prema kojoj je jednog od najvećih osvajača u istoriji, najvjerovatnije, ubilo vino od čemerike.

Aleksandra je nedugo nakon proslave uhvatila groznica zbog koje nije mogao da govori ni da se kreće. Umro je 12 dana kasnije.

Šip odbacuje tezu da je otrovan arsenom, jer bi smrt u tom slučaju nastupila mnogo ranije.

U svom naučnom radu ovaj toksikolog kaže da je najvjerovatniji krivac – biljka “veratrum album”, poznata kao čemerika. Grci su je koristili kod bolesnika za izazivanje povraćanja.

Novozelanđanin podsjeća i na zapise starogrčkog istoriografa Diodora Sicilskog, koji je svojevremeno napisao da je Aleksandra uhvatila snažna bol nakon što je popio vino u čast Herkula.

Simptomi trovanja čemerikom su: bol u želucu i ispod prsne kosti, a često je prate vrtoglavica i povraćanje, koji dovode do usporavanja srčanog ritma, pada krvnog pritiska i ekstremne malaksalosti.

Šip je na razotkrivanju ove misterije radio deset godina. Još 2003. godine javila mu se ekipa Bi-Bi-Sija i angažovala ga da Aleksandrovu smrt istraži za potrebe njihovog dokumentarca.

Ipak, naučnik upozororava da njegovu teoriju nije moguće potvrditi. “Nikada nećemo znati sa sigurnošću kako je umro Aleksandar Veliki”, upozorava on.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender