25. 07. 2021.
Direktor bečkog arhiva: Atentat nije bio povod za rat

Direktor bečkog arhiva: Atentat nije bio povod za rat

Direktor bečkog arhiva: Atentat nije bio povod za rat

Madertaner je rekao za “Politiku” da je Sarajevski atentat paralelno poslužio imperijalističkim velesilama Evrope kao signal za otvaranje frontova širom kontinenta.

Obrazlažući svoju tezu, Madertaner je istakao da je opšte poznato i potkrijepljeno dokumentima da je šef austrougarskog generalštaba Konrad fon Hecenrof gotovo ultimativno zahtijevao od cara Vilhelma i nadležnih “sokolova u njemačkom generalštabu” da podrže Beč u preventivnom ratu ili protiv Italije ili protiv Srbije, ukoliko se za to ukaže prilika.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je ranije u intervjuu Srni da je važno to što u većini zemalja preovlađuje mišljenje da je Prvi svjetski rat bio rezultat odnosa između velikih sila i da je pripreman i mnogo prije nego što se desio Sarajevski atentat.

Navodeći da mnogi ugledni evropski istoričari shvataju suštinu svega, Dačić je dodao da pismo bečkog vojnog guvernera BiH Oskara Poćoreka još jednom potvrđuje da su takve težnje postojale mnogo ranije, čak i prije Prvog svjetskog rata.

Dačić je ocijenio da bi najavljeni skup u Sarajevu o Prvom svjetskom ratu trebalo da bude organizovan tako da ne dođe do relativizacije i revizije onog što se dešavalo na početku tog rata.

On je istakao da je za srpski narod veoma bitno da ne dođe do revizije istorije, odnosno da se Prvi svjetski rat ne svede kao posljedica jednog, kako bi neko mogao možda sada da ocijeni, terorističkog akta koji nema veze sa nekom realnom situacijom koja je tada postojala u Evropi.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić predstavio je nedavno u Andrićgradu pismo koje je Poćorek uputio tadašnjem ministru finansija Austro-Ugarske Leonu Bilinskom, 28. maja 1913. godine, za koje tvrdi da je dokaz da su postojali planovi za početak Prvog svjetskog rata 13 mjeseci prije Sarajevskog atentata i 14 mjeseci prije austrougarske objave rata Srbiji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender