23. 07. 2021.
Gradonačelnik Doboja ima platu 4.000 KM

Gradonačelnik Doboja ima platu 4.000 KM

Gradonačelnik Doboja ima platu 4.000 KM

Tri i po prosječne radničke plate zaposlenih u Gradskoj upravi primaće gradonačelnik Obren Petrović i Esmin Mahmutović, predsjednik Skupštine grada, s tim da će one biti uvećane za 50, odnosno 30 odsto na osnovu još jednog kriterijuma, koji je nejasan i nekim odbornicima, a to je broja stanovnika koliko ima grad. Taj kriterijum je naveden i u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o statusu funkcionera  jedinica lokalne samouprave. Pošto je prosječna plata radnika u Administrativnoj službi oko 800 KM, gradonačelnik će tako mjesečno na bankovnom računu po ovoj računici imati više od 4.000 KM, a prvi čovjek Skupštine više od 3.500.

Plate funkcionera konačno su poznate javnosti, jer su zakonski akti natjerali lokalnu vlast da utvrdi način obračuna i raspon njihovih primanja.

“Nije to naša ni volja ni želja, nego jednostavno naša obaveza da ispoštujemo zakon kao viši pravni akt”, izjavio je Mahmutović nakon što su nedavno odbornici sa 24 glasa za i tri uzdržana usvojili Odluku o utvrđivanju plata funkcionerima.

Primanja Dragana Vasilića, zamjenika gradonačelnika, i Nikole Gavrića, potpredsjednika Skupštine grada, biće 75 odsto plate gradonačelnika, odnosno predsjednika Skupštine, a biće uvećana za 30, odnosno 20 odsto.

Na osnovu toga Vasilićeva plata će biti za oko 100 KM manja od Petrovićeve, a Gavrićeva za oko 200 KM manja od Mahmutovićeve.

Srđan Todorović, potpredsjednik Kluba odbornika SP – Lista za Doboj (SBiH, HSS – NHI), kaže da “onaj ko upravlja ozbiljnim sistemom, ima ozbiljnu odgovornost i treba da prima za to odgovarajuću naknadu”.

“Nisam inače pobornik štednje na ovim stavkama gdje se zamazuju oči, da li je neko platio račun u kafani, da li je plata veća ili manja za 100 KM”, kazao je Todorović.

Sanja Vulić, odbornik SNSD-a, konstatovala je da je predsjednik Skupštine dovoljno plaćen za posao koji obavlja.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender