05. 08. 2021.

Legija progovorio o Ćuruviji

Radisavljević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije potvrdio hapšenje bivših pripadnika DB Ratka Romića i Milana Radonjića, koji su osumnjičeni za učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije.

Oni se sumnjiče da su u dogovoru sa bivšim šefom DB Radetom Markovićem i pripadnikom posebne službe obezbjeđenja u DB-u Miroslavom Kurakom lišili života novinara Slavka Ćuruviju, rekao je Radisavljević.

Ove četiri osobe su osumnjičene da su izvršile krivično djelo ubistvo, pojasnio je Radisavljević.

Direktni nalogodavac prema dosadašnjim saznanjima je Radomir Marković, kaže tužilac. Da li ćemo doći do višeg nivoa, nekog ko je iznad njega – vidjećemo, sačekaćemo istragu, rekao je. Neposredni izvršioci su, prema osnovanim sumnjama, Miroslav Kurak i Ratko Romić.

Dodao je da se osumnjičeni nalaze u zgradi Specijalnog suda gdje će u 18 sati početi saslušanje.

Tužilaštvu je policija dostavila izvještaj o istrazi, rekao je Radisavljević i dodao da su pretreseni njihovi stanovi.

Do novih detalja koji su otkriveni došlo se uz pomoć svjedoka koji je riješio da progovori, saopštio je Radisavljević.

“Radi se o Ulemek Miloradu. On je odlučio da progovori o ovom ubistvu. Želio bih da napomenem da je to svjedočenje bilo bezuslovno… Nikakvih benefita nije dobio, a govorio je veoma iscrpno o ovom slučaju”, naglasio je tužilac.

Radisavljević se zahvalio svim bezbjednosnim službama. Dodao je da očekuje da će istraga biti gotova za mjesec dana, kako bi se podigla optužnica.

Kao i u slučajevima “Stambolić” i “Budva” i “Ibarska”, motiv je politika – prema dosadašnjim saznanjima, rekao je Radisavljević odgovarajući na pitanja novinara.

Ne isključujem da ćemo i u toku istrage doći i do drugih motiva, možda ličnih, po svemu sudeći do sada motiv je politika, rekao je tužilac.

On je ponovio da Ulemek nije ništa tražio, niti je dobio za informacije koje je dao, dodajući da su neki drugi razlozi za to što je progovorio bili u pitanju, “možda vrijeme provedeno u zatvoru”.

Takođe, tužilac je rekao da ne može zbog pretpostavke nevinosti, zbog koje je naša država često tužena sudu u Strazburu, da govori više, kao i da ne može da govori o iskazima svjedoka.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je takođe govorio na ovoj konferenciji, je rekao da pored Ulemeka postoje još dva svjedoka. Između ostalog Vučić je napomenuo da je “jedan o pripadnika DB rekao da je nekad nešto Ulemek pomenuo, ali da on nikada neće o tome progovoriti”, ali desilo se suprotno.

Matić: Ključno za slobodu novinarstva

Komisija za istraživanje ubistava novinara smatra da je otkrivanje nalogodavaca i ubica novinara ključno za slobodu novinarstva, rekao je predsjednk Komisije Veran Matić.

Komisiju je, prije godinu dana, osnovala Vlada Republike Srbije na inicijativu novinara, sa ciljem da se utvrde razlozi zbog kojih nisu otkriveni počinioci i nalogodavci ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića, Dade Vujasinović i medijskih radnika RTS prilikom bombardovanja Srbije”.

U radu komisije su, pored novinara, učestvovali i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbjednosno-informativne agencije, a odlukom direktora policije formirane su radne grupe za svaki od ovih slučajeva. Istragu ubistva Slavka Ćuruvije je vodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, kao prvu tužilačku istragu, a MUP i BIA su postupali po uputstvima i zahtjevima ovog tužilaštva.

Komisija je nastojala da objedini cjelokupnu dokumentaciju koja se nalazila u različitim institucijama. Zajednički rad Tužilaštva, MUP i BIA, uz podršku Biroa za koordinaciju rada službi bezbjednosti, naročito sekretara Saveta za nacionalnu bezbjednost i prvog potpredsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, postepeno je stvarao pozitivnu atmosferu i fokusiranje istrage. Podrška novinara i medija, a posebno novinarska istraživanja, bitno su doprinijeli pozitivnim rezultatima istrage, rekao je Matić.

Može se reći da je postignuta sinergija svih pomenutih institucija i aktera stvorila mogućnost da se prikupi dovoljno materijala za podizanje optužnice.

Komisija ističe da je veoma važno razotkriti sva politička ubistva, jer je nemoguće graditi pravnu državu na temeljima zločina ne razotkrivajući ih, naročito zločina činjenih u ime države ili patriotizma.

Borba protiv nekažnjivosti ubica novinara globalnog je karaktera i osnivanje i rad Komisije za istraživanje ubistava novinara, jedinstven je projekat koji ima za cilj da se stvori model koji će pomoći da se svako ubistvo istraži, svaki nalogodavac i ubica kazne jer je to najefikasniji način da se spriječi nasilje prema novinarima – čuvarima javnog interesa i onih uz čiju pomoć građani treba da dobiju pravovremene informacije važne za njihov život, ali i da se utiče na kontrolu vlasti.

Nekažnjeni zločini, naročito oni koji dolaze iz državnih institucija, poziv su na novo nasilje, pretnje, ugrožavanje bezbjednosti. Zbog toga je veoma važno da ceo ovaj proces ne bude ograničen na jedan ili nekoliko drastičnih slučajeva, već da postane sastavni dio instrumenata pravne države i obaveza svakog političara i svake politike.

Na taj način će se spriječiti neka nova ubistva novinara i potreba da bezbjednost novinara policajci čuvaju godinama.

Komisija će nastaviti da pruža podršku radu institucija sistema na ovom, ali i na drugim slučajevima – ubistvu novinara Milana Pantića, Dade Vujasinović i medijskih radnika RTS.

/B92/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender