05. 08. 2021.
Srbac: Djeca za dlaku izbjegla tragediju!

Srbac: Djeca za dlaku izbjegla tragediju!

Srbac: Djeca za dlaku izbjegla tragediju!

Uzrok eksplozije koja se dogodila prije nekoliko dana još nije utvrđen, a djeca i njihovi roditelji su i dalje preplašeni.

Da ih je eksplozija zatekla za doručkom, na mališane bi pali komadi vrata i zida koji su se razletjeli od siline detonacije, padajući po ormarićima sa dječijom garderobom.

Do eksplozije je došlo u staroj kotlovnici koja nije u upotrebi od novembra prošle godine, ali je bila priključena dan ranije jer se pokvarila nova kotlovnica.

– Na Božić je došlo do kvara u novoj kotlovnici i tada smo pozvali majstore iz Banjaluke koji su stigli sutradan i otklonili kvar. U međuvremenu smo koristili staru kotlovnicu. Međutim, sat nakon što je isključena, osjetila sam snažan potres koji me je gotovo oborio sa stolice – kaže direktor vrtića Zorica Balaban i dodaje da je eksplozija bila toliko jaka da je izbila zid u njenoj kancelariji.

Prizor u vrtiću bio je stravičan, objekat je bio ispunjen gustim dimom, a mališani su bili prestrašeni. Većina njih je u trenutku eksplozije spavala.

– Mislili smo da se radi o zemljotresu i jako smo se prepali, ali smo brzo reagovali i smirili djecu, tako da je sve prošlo bez većih posljedica – kaže vaspitačica Ivana Aleksić.

Na mjesto eksplozije odmah su stigli vatrogasci i radnici “Elektrodistribucije” koji su isključili struju. Uviđaj su obavili pripadnici Policijske stanice Srbac uz pomoć sudskog vještaka iz oblasti zaštite na radu.

– Nakon vještačenja istragu će preuzeti okružni tužilac Željka Fabić, koja će utvrditi da li ima elemenata krivičnog djela – kazali su u Policijskoj stanici.

Balabanova je rekla da su obje kotlovnice pregledane u oktobru 2013. godine i da je konstatovano da su ispravne za upotrebu.

– Još ne znamo kako je došlo do eksplozije, a posebno je čudno da se to dogodilo u trenutku kada je kotlovnica bila isključena – rekla je Balabanova.

Istraga će utvrditi i da li je za eksploziju odgovoran Vaso Barašin, koji je od novembra prošle godine po ugovoru o djelu angažovan na poslovima održavanja kotlovnica.

– Sreća u nesreći je što je tokom januarskih praznika smanjen broj djece u vrtiću. Ne smijem ni da pomislim šta se moglo desiti da je u objektu bilo svih 110 mališana, koliko ih je upisano prošle godine – ističe Balabanova i dodaje da nije ugrožena bezbjednost djece.

Zamjenik načelnika opštine Srbac Ranko Nedić kaže da će lokalna vlast sanirati štetu, ali da mora biti utvrđen uzrok eksplozije.

Donacija

Nova kotlovnica izgrađena je donacijom češke ambasade u BiH i opštine Srbac, za šta je izdvojena 21.000 maraka.

Radovi su završeni krajem 2012. godine, a kotlovnica je puštena u upotrebu u novembru prošle godine. Ona bi trebalo da znatno smanji troškove jer umjesto struje koristi ekološki energent pelet.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender