28. 07. 2021.
Crna Gora: Čak 61 odsto građana ne vjeruje vladi

Crna Gora: Čak 61 odsto građana ne vjeruje vladi

Crna Gora: Čak 61 odsto građana ne vjeruje vladi

Istraživanje je pokazalo da 48 odsto ispitanika kao najveći problem Crne Gore vidi nezaposlenost.

Istraživanje na nivou EU i pet država kandidata, koje je u Crnoj Gori tokom novembra proveo “TNS Medijum galup” pokazalo je da građani više vjeruju evropskim institucijama, Skupštini Crne Gore i medijima nego izvršnoj vlasti.

Samo u političke partije i loklane i regionalne vlasti građani imaju manje povjerenje nego u Vladu.

Na pitanje da li su skloni da vjeruju ili ne vjeruju Vladi 61 odsto od 499 ispitanika odgovorilo je negativno, dok Vladi vjeruje 31 odsto građana.

Ostali nisu znali da daju odgovor na to pitanje. Ti podaci pokazuju da je povjerenje u Vladu palo za četiri odsto u odnosu na proljećno istraživanje, prenose “Vijesti”.

Skupštini Crne Gore vjeruje 32 odsto građana, što je isti procenat kao u proljećnoj anketi, dok je 59 odsto navelo da je sklono da ne vjeruju parlamentu, pokazalo je istraživanje.

Rezultati istraživanja su pokazali da građani manje vjeruju i medijima.

Tako je 52 odsto građana navelo da je sklono da vjeruje televiziji, što je tri odsto manje nego u prethodnom istraživanju. Televiziji ne vjeruje 42 odsto građana, a šest odsto ne zna odgovor na to pitanje.

Političkim partijama u Crnoj Gori vjeruje svega 19 odsto građana, a čak 72 odsto ispitanih je navelo da ne vjeruje strankama. I partije u susjednim državama – Hrvatskoj i Srbiji imaju veoma nizak stepen povjerenja. Svega 11 odsto Srba, odnosno osam odsto Hrvata vjeruje partijama.

Trenutnu ekonomsku situaciju u Crnoj Gori lošom smatra ukupno 80 odsto ispitanika, dok je za njih 19 odsto ona ukupno dobra.

Stanje u oblasti zapošljavanja kao vrlo loše vidi 87 odsto Crnogoraca, a kao dobro svega 11 odsto.

Na pitanje šta smatraju da su dva najveća problema sa kojima se Crna Gora suočava u ovom trenutku, sa mogućnošću da izaberu dva od ponuđenih 16 odgovora, 48 odsto ispitanika odgovorilo je da je najveći problem ekonomska situacija, dva odsto manje nego u proljećnom istraživanju koje je objavio Eurobarometar.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender