24. 07. 2021.
Goraždanin u Drini našao austro-ugarsku medalju

Goraždanin u Drini našao austro-ugarsku medalju

Goraždanin u Drini našao austro-ugarsku medalju

Goraždanin Nail Pleh, koji dio slobodnog vremena provodi u ribolovu na obali Drine, tvrdi da je “upecao” primjerak austrougarske medalje iz 1908. godine, kakvu u svojim postavkama imaju samo tri muzeja u Evropi, i koji će sigurno privući pažnju zaljubljenicima u faleristiku, nauku o odlikovanjima.

Pomoć sestrića

– Pecao sam ribu i prišao dijelu srušene podzide gdje je komadić metala virio iz šljunka. Ugledao sam lik Franje Josipa i shvatio sam da je to otprilike neka medalja koja se dijelila vojnicima ili nešto slično – kaže Pleh.

Medalja s portretom cara Franje Josipa s jedne i grbom srednjovjekovne Bosne s druge strane ima ugraviran datum 5. oktobar 1908., dan aneksije BiH.

Nail pokušava dobiti potvrdu autentičnosti svog pronalaska i dobiti više informacija o ovom odlikovanju.

– Zatvoren je Zemaljski muzej da bih to mogao provjeriti, nosio sam medalju u Muzej Mlade Bosne, ali mi oni nisu ništa znali reći. Uz pomoć sestrića, koji zna njemački jezik, pronašao smo austrijsku stranicu s fotografijom identičnog medaljona – kaže Pleh.

Grb BiH

On je zajedno sa sestrićem došao do saznanja da je ovakvu medalju Austro-Ugarska izdavala za svaku anektiranu zemlju.

– Na ovom primjerku je grb BiH, što znači da je on izdat samo za našu zemlju, ali većina njih kasnije je uništena. Prema podacima koje smo pronašli, samo tri muzeja u Evropi imaju ovu medalju, a među njima nije Zemaljski muzej BiH – ističe Pleh.

Proizvedeno 3.000 primjeraka

Od 3.000 proizvedenih, 2.800 primjeraka uručeno je članovima tadašnje vojne i civilne uprave u BiH. Bronzani, a ponekad i pozlaćeni, medaljoni nosili su se na vrpcama crveno-žute boje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender