05. 08. 2021.
Sud: NSA može da prisluškuje Amerikance svakog dana

Sud: NSA može da prisluškuje Amerikance svakog dana

NSA pomoću specijalne tehnologije špijunira i računare koji nisu na internetu

NSA je ubacila ovaj sofvter preko kompjuterske mreže, ali je koristila i tajnu tehnologiju, koja omogućava pristup čak i onim kompjuterima koji nisu povezani sa internetom, navodi list, pozivajući se na zvaničnike, eksperte i dokumenta koja je proslijedio bivši službenik NSA Edvard Snouden.

“NJujork tajms” navodi da se ta tehnologija koristi od 2008. godine i oslanja se na prikriveni kanal radio-talasa koji se prenose sa malih štampanih ploča, na koje su postavljene elektronske komponente tako da formiraju kolo, i USB kartica, a onda se tajno ubacuju u kompjutere.

“Tehnologija radio frekvencije pomogla je da se riješi jedan od najvećih problema američkih obavještajnih službi – ubaciti se u kompjuter koji su saveznici ili protivnici pokušali da obezbjede od špijuniranja ili sajber napada”, navodi list.

List navodi da se u većini slučajeva oprema za radio frekvenciju mora fizički ubaciti u kompjuter, i to obično radi ili špijun, ili proizvođač, a u nekim slučajevima nesvjesni korisnik.

Česte mete ovog programa, pod šifrovanim nazivom “Kvantum”, su neke jedinice kineske vojske, koju je Vašington optužio za digitalne napade na američke vojne i industrijske mete.

List ističe da je ovaj program uspio da ubaci softver i u kompjutersku mrežu ruske armije, kao i u sisteme koje koriste meksička policija i narko-karteli, trgovinske institucije EU i saveznici kao što su Saudijska Arabija, Indija i Pakistan.

“Tajms” ističe da nema dokaza da je NSA ubacila taj softver ili koristila radio tehnologiju unutar SAD.

“Aktivnosti NSA su fokusirane i usmjerene protiv validnih međunarodnih obavještajnih meta kao odgovor na obavještajne zahtjeve u određenom trenutku”, rekla je portparol NSA, piše list.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender