24. 07. 2021.
Pršut posvađao Hrvate i Slovence

Pršut posvađao Hrvate i Slovence

Pršut posvađao Hrvate i Slovence

Slovenski prigovor u Briselu još proučavaju, a bude li prihvaćen obje će se strane najprije pozvati na konsultacije koje mogu potrajati do šest mjeseci. Ako to savjetovanje dviju strana ne donese rezultat, o zaštiti spornog pršuta odluku će morati donijeti Evropska komisija, prenosi agencija.

Slovensko ministarstvo poljoprivrede u petak je za Hinu potvrdilo da je uložilo prigovor na registraciju hrvatskog istarskog pršuta i 29. oktobra prošle godine Briselu dostavilo argumentaciju zašto se na to odlučilo.

U Ljubljani tvrde da hrvatska prijava za registraciju istarskog pršuta nije u skladu s uslovima za određivanje zaštićenog porjekla i da bi zaštita hrvatskog istarskog pršuta u EU “ugrozila postojeće priznate proizvode koji su zakonito na tržištu već najmanje pet godina”. Riječ je o pršutima sličnog naziva koje je Slovenija već uspjela registrovati i zaštićeni su u EU, tzv. “istrskom pršutu” i “kraškom pršutu” koje proizvode slovenski proizvođači.

U svojoj pritužbi Evropskoj komisiji Slovenija tvrdi da evropska uredba o shemama kvalitete poljoprivrednih proizvoda te propisi o imenima biljnih sorti i životinjskih pasmina, o homonimima i robnim markama, ne dopuštaju uvođenje hrvatskog istarskog pršuta u registar jer se on u praksi ne razlikuje mnogo od već registrovanog slovenskog pršuta.

Ranije se sličan spor  između istih aktera vodio i zbog kranjske kobasice.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender