24. 07. 2021.
Šta sad: Poslodavci povukli potpis sa kolektivnog ugovora

Šta sad: Poslodavci povukli potpis sa kolektivnog ugovora

Šta sad: Poslodavci povukli potpis sa kolektivnog ugovora

Belenzada je rekao Srni da je ovo još jedan dokaz da u Srpskoj ne postoji socijalni dijalog, jer u njemu ne učestvuju strane koje traže rješenje već su one sukobljene.

“Mislim da se moralo ići u pravcu da ne dođe do otkazivanja Opšteg kolektivnog ugovora i da se donese novi zakon o radu, koji je trebalo da reguliše određena prava i obaveze”, rekao je Belenzada.

Napomenuvši da jedino granski kolektivni ugovori regulišu plate, Belenzada je naveo da se, na osnovu odluke da povuku potpis, poslodavcima daje na volju da sami odlučuju o platama.

“Vlada Republike Srpske mora obezbijediti da svi imaju pravo i mogu učestvovati u donošenju kolektivnih ugovora”, istakao je Belenzada.

On je rekao da je stav Konfederacija sindikata Srpske da je trebalo učiniti sve da ne dođe do ovog haosa, podsjetiviši da je prije tri mjeseca ovaj sindikat na to upozoravao.

Belenzada je zaključio da na osnovu zakona treba donijeti granski kolektivni ugovor, naglasivši da Opšti kolektivni ugovor uopšte nije potreban.

Unija udruženja poslodavaca povukla je potpis sa Opšteg kolektivnog ugovora, čime je ispunila najavu da će to učiniti ako do kraja 2013. godine ne bude donesen novi zakon o radu.

Zgonjanin: Ne shvataju nas

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Predrag Zgonjanin istakao je da ova asocijacija povlačenjem potpisa sa Opšteg kolektivnog ugovora ne želi nikog da ošteti, ali da poslodavci “neće biti taoci nekakvog ugovora u kome neko drugi određuje kome, kad i kako plaćati”.

On je Srni rekao da je Skupština Unije jednoglasno donijela odluku o povlačenju potpisa, jer nije usvojen novi zakon o radu.

Zgonjanin tvrdi da su poslodavci očekivali da će ostali socijalni partneri shvatiti situaciju Unije udruženja poslodavaca, da će sjesti za sto i dogovoriti se o donošenju novog zakona o radu, čiji je radni tekst napravljen, a koji je za poslodavce vrlo bitan.

“Nikome ne želimo da oduzmemo prava. Ako svaki radnik u Evropi i svijetu ima prava, neka ima i naš. Ali, svakako ne možemo biti taoci nekakvog ugovora u kome nam neko drugi određuje šta ćemo i kad plaćati, a mi treba da zarađujemo sav taj novac”, naglasio je Zgonjanin.

On je dodao da Unija nije protiv dogovora, te da je Savez sindikata taj koji je izričito protiv.

Unija udruženja poslodavaca, tvrdi Zgonjanin, sada čeka korake Vlade Republike Srpske, koja, kako kaže, u svojim programskim ciljevima već četiri godine ima donošenje novog zakona o radu.

“Čekamo novi zakon o radu, pa ćemo usaglašavati novi kolektivni ugovor, ukoliko, s druge strane bude volje da se usaglašava. Ako jedna strana izađe iz ugovora, taj ugovor ne vrijedi. Mi nismo dužni da plaćamo ništa što je izvan Zakona o radu”, poručio je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je Srni da povlačenje potpisa predstavnika Unije udruženja poslodavaca sa Opšteg kolektivnog ugovora nema nikakvo pravno dejstvo.

Mišićeva je istakla da povlačenje potpisa predstavnika Unije, kao jednog od tri potpisnika, ne uzrokuje neprimjenjivanje Opšteg kolektivnog ugovora.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender