23. 07. 2021.
Božović: Najslabiji je povratak Srba u FBiH

Božović: Najslabiji je povratak Srba u FBiH

Božović: Najslabiji je povratak Srba u FBiH

On je rekao da u proteklom periodu na nivou BiH nisu izdvajana neka značajnija sredstva za povratak Srba u FBiH, zbog čega se nije mogao ni očekivati značajniji povratak, osim u opštine gdje su Srbi većina – Drvar, Glamoč, Grahovo i Petrovac.

“Oko 1.200 kuća će biti izgrađeno u ovoj godini realizacijom projekta rekonstrukcije stambenog fonda, koji finansira Fond za međunarodni razvoj OPEK-a i projekta koji se finansira iz kreditnih sredstava Saudijske Arabije u BiH”, naveo je Božović.

On je rekao da će posredstvom entitetskih ministarstava za izbjeglice i raseljena lica realizacijom projekta iz sredstava Saudijske Arabije biti izgrađeno oko 800 kuća, dok će realizacijom projekta rekonstrukcije stambenog fonda, koji finansira OPEK, biti izgrađeno oko 400 kuća u BiH, od čega oko 180 na prostoru Republike Srpske.

On je istakao da je za projekat rekonstrukcije stambenog fonda koji finansira Fond OPEK-a već urađena projektna dokumentacija i da se očekuje raspisivanje javnih oglasa za izvođače radova koji bi trebalo da počnu sa građevinskom sezonom.

Kada je riječ o provođenju projekta iz kreditnih sredstava Saudijske Arabije, Božović je naveo da se uskoro očekuje izbor projektanata, a početkom građevinske sezone će biti zaključeni ugovori i za te objekte.

Govoreći o primjeni Regionalnog stambenog programa u BiH, Božović je istakao da je ona nešto usporena, ali da se, ipak, nada da će i po tom projektu u ovoj godini biti rezultata.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš rekao je ranije Srni da se u 2014. godini očekuje primjena projekta koji se finansira iz kreditnih sredstava Saudijske Arabije od 18 miliona američkih dolara. Novac je namijenjen za obnovu stambenih jedinica, infrastrukture, te projekate održivog povratka.

Čordaš je rekao da se u ovoj godini očekuje i realizacija Projekta rekonstrukcije stambenog fonda koji se finansira iz sredstava kredita Fonda OPEK-a od sedam miliona američkih dolara, od čega će za Republiku Srpsku i Federaciju BiH biti izdvojeno po 3.237.500, a za Brčko distrikt 525.000 američkih dolara.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender