25. 07. 2021.
CIA špijunira i Amerikance

Nijemci Americi prijete sankcijama?

“Amerikanci jedan jezik razumiju veoma dobro, a to je jezik privrede”, rekao je Štefan Majer iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), “sestrinske” partije svenjemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelara Angele Merkel, predlažući ekonomske sankcije.

Ekspert za spoljnu politiku CDU i koordinator vlade za transatlanske odnose Filip Misfelder u pregovorima sa Bijelom kućom zahtjevao je odlučno držanje i čvrst nastup vlade u Berlinu.

Kako bi to konkretno trebalo da izgleda, Misfelder je ostavio otvorenim, ali je odbio zahtjeve za uvođenjem ekonomskih sankcija Americi.

“Time bi mi zasjekli u sopstveno tkivo”, rekao je Misfelder i predložio da se, na primjer, pri pregovorima o ugovoru o stvaranju slobodne zone sa Amerikom, pregovaračka strana striktno pridržava i zastupa njemačke i evropske interese i ne izlazi previše u susret američkim interesima.

Njemački list “Zidojče cajtung” tvrdi “nećemo dobiti ništa”, pozivajući se na njemačke pregovaračke krugove, prema čijim informacijama Amerikanci ne žele čak ni da obećaju da će prestati da prisluškuju članove njemačke vlade.

“Nemačka vlada je u pregovorima sa američkim partnerima, kako bi se saradnja naših službi postavila na nove osnove”, glasi zvanični stav Berlina, kako je rekla jedan portparol vlade.

“Razgovori traju”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, dok je predsjednik poslaničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske partije Tomas Operman upozorio da propast ugovora ne bi bila prihvatljiva.

“To bi onda promjenilo politički karakter odnosa sa Amerikom”, upozorio je Operman.

U američkoj špijunskoj aferi nije bila pošteđena ni kancelar Merkelova, čiji su mobilni telefon, prema saznanjima njemačkih medija, Amerikanci takođe prisluškivali.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender