03. 08. 2021.
Nikolić: Promijeniti izborne zakone na KiM

Nikolić: Promijeniti izborne zakone na KiM

Nikolić raspisuje izbore krajem januara

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić će najverovatnije 29. januara raspisati vanredne parlamentarne izbore, saznaje Politika. Dok Novosti pišu da će SNS odluku objaviti poslije Brisela.

Prema navodima Politike, izbori će biti raspisani 29. januara, jer je to posljednji dan kada moraju da budu raspisani da bi se održali istovremeno kada i izbori u Beogradu, odnosno 16. marta.

List je tu informaciju objavio pozivajući se na više izvora iz vladajuće koalicije, prenosi agencija Beta.

S druge strane, Novosti pišu da će Predsjedništvo SNS razmatrati tokom vikenda da li se ide na izbore, ali da će odluka biti objelodanjena tek poslije prve međuvladine konferencije sa EU.

Prema informacijama Novosti, Aleksandar Vučić i njegovi najbliži saradnici u stranci i državi ne žele ni na koji način politički da „sapletu“ glavni strateški cilj i održavanje prve međuvladine konferencije Srbije i EU 21. januara.

Zbog toga, kakva god da bude konačna odluka vrha SNS o izborima, ona će biti ozvaničena tek sredinom slijedeće nedjelje, neposredno prije izborne skupštine SNS 25. januara.

Ukoliko se odluče za prijevremeno otvaranje birališta u cijeloj republici, parlamentarni izbori bi se održali istovremeno sa beogradskim – 16. marta, piše ovaj list.

U međuvremenu, odnosi između naprednjaka i socijalista dostigli su tačku usijanja.

Zbog toga što je Branko Ružić, ministar bez portfelja i predsjednik Izvršnog odbora SPS, poručio da „veruje u nevinost“ uhapšenog biznismena Dragana Đurića, Vučić mu je odbrusio da može da napusti Vladu.

Premijer Dačić je u srijedu pokušao da spusti loptu:

„U Vladi postoji potpuno jedinstvo i saglasnost da je borba protiv kriminala i korupcije prioritet i da je u najboljem interesu Srbije da se ta beskompromisna borba nastavi. Oko toga u Vladi nema dilema ni nejedinstva, ni na nivou stranaka, niti članova Vlade. Gradimo bolju Srbiju, bez kriminala i korupcije i od toga nema odustajanja.“

Potpredsjednica SNS Zorana Mihajlović nam je rekla da će na sjednici Predsjedništva stranke, prije svega, biti riječi o vanrednim parlamentarnim izborima.

„Još se ne zna tačan datum te sednice, na kojoj će biti reči i o kandidatu SNS za gradonačelnika Beograda“, rekla je Mihajlovićeva, koja nije željela da komentariše Ružićevu izjavu o hapšenju Dragana Đurića.

Šef poslaničkog kluba SNS u Skupštini Zoran Babić je potvrdio da će odluka o vanrednim parlamentarnim izborima biti donijeta prije 25. januara i stranačke skupštine. Od te odluke zavisi i zakazivanje vanrednog zasjedanja republičkog parlamenta:

„Sednica Skupštine mogla bi da počne posle 20. januara ukoliko neki događaji to ne preteknu. Mislim na raspisivanje vanrednih izbora.“

Moguća vlada i bez naprednjaka

Marko Blagojević, programski direktor Cesida, objašnjava da do vanrednih parlamentarnih izbora vode tri moguća puta:

„To su ostavka premijera, izglasavanje nepoverenja Vladi u parlamentu i eskalacija krize unutar vladajuće koalicije, koja bi rad Skupštine učinila nemogućim. Matematika dopušta i formiranje neke druge većine, čak i ukoliko bi se naprednjaci povukli iz vladajuće koalicije. Bez njih, i dalje ima dovoljno poslanika da neka nova vlada bude formirana i to se pitanje svodi na pitanje političke volje.“

(Agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender