30. 07. 2021.
Pod istragom saradnici turske humanitarne organizacije u BiH

Pod istragom saradnici turske humanitarne organizacije u BiH

Pod istragom saradnici turske humanitarne organizacije u BiH

Pripadnici bezbjednosno-istražnih agencija u BiH završavaju provjeru rada i načina funkcionisanja kancelarija turske humanitarne organizacije Insan Hak Huriet (IHH) u BiH u okviru koje je dokumentovano djelovanje nekoliko pojedinaca i organizacija koji aktivno sarađuju sa IHH-om.

Otkrio je to “Glasu Srpske” izvor blizak bezbjednosnim agencijama i pojasnio da se radi o ispostavama IHH-a koje su registrovane pod drugim imenom, te o licima koji su članovi te organizacije.

– Važni aktivisti IHH-a u BiH su Mohamed Jaser Eido, Mazen Deraki i Khalid Al Haririja. Tu su i Ahmed Šehada, Alo Sadalah i još nekoliko lica o čijem radu za IHH se sve zna – kaže sagovornik “Glasa”.

Prema njegovim riječima, IHH trguje oružjem i novac u BiH pere preko većinskog vlasnika jedne banke u Sarajevu.

– To je pojačano naročito od kraja 2012. godine kad je taj bankar obrisan sa crne liste saradnika terorističke mreže “Al-Kaida”. Tu je bitna uloga Badije Halil, kćerke “oca džihada” Abu Nidala, koja takođe ima državljanstvo BiH – kaže on.

Kada je riječ o aktivistima IHH-a, koji su pod lupom istražilaca u BiH, izvor navodi da je Eido rođen u Siriji, da ima državljanstvo BiH te da je živio u Zenici, Tuzli i Sarajevu gdje mu je 2001. godine, u opštini Novi Grad, izdata lična karta.

Za Derakija kaže da je takođe rođen u Siriji, da od 1987. godine živi u Tuzli gdje je studirao, da je oženjen Bošnjakinjom i da je državljanstvo BiH dobio 1995. godine.

– Tokom i poslije rata bio je zaposlen u humanitarnoj organizaciji “IWC” u Tuzli, a zatim je radio kao taksista. Jedan je od važnijih aktivista IHH-a. Isto kao i Sirijac Al Haririja, koji ima prebivalište u BiH od 1986, a državljanstvo BiH od 1995. godine. Bio je zaposlen u humanitarnoj organizaciji “CCHA – MEDEVAC”. Završio je Medicinski fakultet, a nedavno je otišao u Veliku Britaniju, navodno zbog veće mogućnosti zapošljavanja – kaže on.

Šehada je rođen u Palestini, u Gazi, u BiH boravi od 1993. godine, a državljanstvo BiH dobio je 1995. godine. Osnivač je organizacije “IWC”, a vodio je i rad udruženja “Igasa”. U Tuzli vodi humanitarnu organizaciju “Islamic Relief Committe Nazareth – Palestina”. Vlasnik je firmi “Isra”, “Sahara” i “Isra – Apeks”.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender